Besplatni TV programi, podatkovni promet… popisali smo sve digitalne krizne mjere u Hrvatskoj

Ovih dana brojne su kompanije, ali i državne institucije, aktivirale dodatne resurse kako bi omogućile lakši rad ili obrazovanje na daljinu. Donosimo sve informacije na jednom mjestu

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 16. ožujka 2020. u 06:00

Gotovo sve kompanije koje mogu svojim zaposlenicima omogućiti rad od kuće ovih su dana to i učinile. Škole, učilišta i fakulteti nastavu izvode putem Interneta i televizije, a nadležni savjetuju svima koji mogu da ostanu kod kuće. Ovo su neke od mjera koje su do sada na snazi u Hrvatskoj kako bi se spriječilo širenje bolesti izazvane novim koronavirusom SARS-CoV-2.

Na pandemiju bolesti COVID-19 reagirale su i domaće kompanije i državne institucije, a popis njihovih "digitalnih" kriznih usluga donosimo na jednom mjestu. Tekst ćemo, u slučaju pojave novih informacija, nadopunjavati prema potrebi.

Vlada RH: koronavirus.hr

U utorak, 17. ožujka, pokrenuta je internetska stranica Vlade koja donosi sve pravodobne i točne informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Broj zaraženih i izliječenih po gradovima, osnovne informacije o virusu i prevenciji, upute za ponašanje građana, mjere pomoći gospodarstvu, pitanja i odgovori, kao i mitovi i istina o koronavirusu – sve ovo može se pronaći na webu koronavirus.hr koji će se nadopunjavati aktualnim podacima.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja: nastava na daljinu

MZO je zaustavilo odvijanje nastave na dva tjedna, počevši od 16. ožujka, i u tom će razdoblju isporučivati nastavu za cijelu Hrvatsku za sve nastavnike koji nemaju spremna online predavanja putem video predavanja na Internetu i televizijskih programa. Plan njihovog rada možete potražiti na ovim stranicama.

Za lakše izvođenje nastave na daljinu svim učiteljima, nastavnicima i učenicima u Hrvatskoj omogućeno je besplatno korištenje usluge Google G Suite for Education, u suradnji Googlea i CARNET-a.

HRT: Škola na Trećem

Raspored Škole na Trećem
Raspored Škole na Trećem

Isto Ministarstvo će u suradnji s Hrvatskom radiotelevizijom na 3. programu emitirati nastavu za učenike razredne nastave prema kurikulumima i nastavnim programima, i to svaki dan od ponedjeljka 16. ožujka, u programu pod nazivom Škola na Trećem.

Nastavni program za učenike viših razreda osnovni škola te za učenike srednjih škola bit će emitiran i putem Sportske televizije (SPTV), dok će nastavni sadržaji biti dostupni i na YouTube kanalima Škola na Trećem i Škola za život.

Odašiljači i veze: SPTV dostupan svima

Kako bi se što većem broju učenika omogućilo praćenje nastave putem televizije, OIV je od 15. ožujka 2020. godine pustio program Sportske televizije u multipleksu M2. Gledatelje koji već nemaju taj program na televizijskim prijamnicima upućuje se da pokrenu automatsko pretraživanje programa i pronađu novi kanal "Sportska televizija", koji se pored postojećeg multipleksa D odašilje i u multipleksu M2 (DVB-T2/MPEG-4).

Hrvatski Telekom: besplatni gigabajti

HT će svim svojim korisnicima omogućiti besplatan pristup programu Škola za život dok se nastava bude održavala na daljinu. Povrh toga, svim privatnim pretplatnicima na raspolaganju će biti 15 besplatnih gigabajta prometa u narednih 30 dana, dok će korisnici na bonove imati 2 gigabajta na raspolaganju besplatno.

Hrvatski Telekom je i poslovnim korisnicima omogućio dodatnih 50 gigabajta prometa, koje mogu koristiti u sedam dana, u svrhu olakšanja udaljenog poslovanja i rada od kuće. Nakon toga, svi poslovni korisnici će u narednih 30 dana dobiti još dodatnih 15 gigabajta prometa. Oni poslovni korisnici koji već koriste Flat poslovnu tarifu, na besplatno korištenje dobili su MAXtv To Go uslugu.

EVOtv: besplatni Programi Plus

U sljedećih 14 dana, počevši od ponedjeljka, 16.3., svim korisnicima usluge EVOtv bit će dostupan buket Programi Plus koji donosi brojne programe s filmovima, serijama, dječjim i edukativnim kanalima.

Informacija za korisnike koji imaju kreiranu svoju listu kanala: ukoliko postoje poteškoće s pregledom otvorenih programa, potrebno je napraviti automatsku pretragu programa. Popis besplatnih programa dostupan je ovdje.

Iskon Internet: dodatni promet i snimalica

Iskon Internet će svim korisnicima Iskon.Mobile tarife aktivirati 15 GB prometa besplatno. Također, pristup programima nastave na daljinu bit će besplatan putem mobitela, a svim korisnicima Iskon.TV usluge bit će dostupna i Snimalica 7 dana na kanalima HRT3 i Sportska televizija.

A1 Hrvatska: TV kanali za djecu

Svim korisnicima svoje TV usluge A1 Hrvatska će od ponedjeljaka besplatno omogućiti gledanje 14 televizijskih kanala namijenjenih djeci. Osim toga u A1 Videoteci je dostupna Video učionica namijenjena učenicima za učenje i ponavljanje nastavnog sadržaja.

Od utorka, 17. ožujka privatni pretplatnici, korisnici na bonove, mali, srednji i veliki poslovni korisnici dobit će besplatan podatkovni promet. Mobilni privatni pretplatnici mogu od tako od utorka u aplikaciji Moj A1 aktivirati besplatnih 20 GB prometa na 7 dana, dok korisnici na bonove dobivaju 5 GB prometa na 5 dana. Tomato korisnici na pretplatu i bonove imaju besplatnu flat opciju na 5 dana.

Svi poslovni korisnici također dobivaju dodatnih, besplatnih 20 GB prometa na 7 dana po svim mobilnim linijama. Osim dodatnog prometa omogućit će im se besplatno korištenje video konferencijskog sustava Eyeson do 30. lipnja.

Tele2: besplatan promet za školu na daljinu

Tele2 svim učenicima koji koriste njihovu mrežu, bez obzira radi li se o korisnicima na bonove, pretplatnicima ili korisnicima pokućnog interneta, omogućava besplatan podatkovni promet za korištenje edukativnih sadržaja u sklopu CARNetove mreže za školu na daljinu. Podatkovni promet za korištenje ovih nastavnih sadržaja bit će besplatan sve dok traje organizacija nastave na daljinu.

Optima Telekom: besplatni filmovi i proširena snimalica

Za OptiTV korisnike omogućili su gledanje sadržaja na CineStar TV Premiere 1 i 2 kanalima te CineStar TV Fantasy kanalu bez naknade do kraja travnja. Svim korisnicima ljubiteljima filma, omogućit će u narednom razdoblju besplatne filmove u videoteci, i to 10 naslova svaki tjedan.

Važno je naglasiti da svi OptiTV korisnici već imaju uključenu besplatnu Snimalicu u svojim paketima, a njene kapacitete će Optima u narednom razdoblju dodatno proširiti bez naknade za korisnike. Kompletan sadržaj nastavnog programa na HRT 3 i Sportskoj televiziji, na kojima učenici prate nastavu, može se snimati, premotavati, pauzirati i gledati do 3 dana unatrag. Na taj način je svim učenicima olakšan novi vid učenja.

Algebra: sva nastava online

U Algebri su također zaustavili nastavne procese u fizičkim učionicama na svim lokacijama u Hrvatskoj. Već ovoga vikenda pokrenute su prve edukacije u virtualnim predavaonicama. Stručni timovi Algebre u tjedan dana su povećali virtualne kapacitete na 160 učionica i 400 nastavnika. Nastava se održava korištenjem alata Adobe Connect, Teams i Skype koji omogućavaju i interaktivnu nastavu na daljinu.

Pickbox NOW besplatan

A kada ste već kod kuće, ne morate nužno raditi ili učiti na daljinu, možete se malo i opustiti. Pickbox je stoga dao i svoj doprinos zajednici u ovoj neočekivanoj situaciji te omogućio besplatno korištenje usluge Pickbox NOW. Sve serije, filmovi i dokumentarne emisije dostupni su neograničeno na područjima Hrvatske, ali i Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore. Za pristup svim sadržajima iz naše ponude dovoljna je samo registracija na www.pickbox.tv ili Pickbox NOW aplikaciji.

Kino Mediteran: besplatni filmovi

Kino Mediteran, Udruga Festival mediteranskog filma Split, omogućava svima koji su u karanteni gledanje ukupno 38 sati filmova. Riječ je o 22 filma prikazana na njihovom festivalu. Filmovi se mogu odabrati putem ovog linka, a prilikom odabira potrebno je tek upisati kod KARANTENA i gledati ih potpuno besplatno.

Total TV: dodatni programski paketi

Kako bi korisnicima olakšali ove stresne dane u kojima se apelira na zadržavanje u vlastitim domovima, i iz Total TV-a su odlučili otključati dodatne programske pakete u periodu od 13. ožujka do 4. svibnja. Novi besplatni paketi su Prošireni Total TV, Pink, Filmbox, Club X te Cinestar TV Premiere HD.

Aplikacija MojZagreb: sve važne informacije

Aplikacija je razvijena je kako bi građani mogli izravno komunicirati s Gradskom upravom i Zagrebačkim holdingom, a u kriznim uvjetima svi građani Zagreba na njoj mogu potražiti i sve važne aktualne informacije vezane za situaciju s koronavirusom.

Mobilna aplikacija MojZagreb dostupna je za iOS i Android uređaje i možete je besplatno preuzeti na App Storeu i Google Playu.

HZZO i HZZ: prijave putem e-maila

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje omogućio je podnošenje zahtjeva za prijavu na zdravstveno osiguranje elektroničkim putem. Svima kojima je prestao radni odnos mogu podnijeti zahtjev za utvrđivanje statusa u obveznom zdravstvenom osiguranju po prestanku ranijeg statusa na mail adresu ppp@hzzo.hr uz obvezno navođenje imena i prezimena, OIB-a ili Matičnog broja osigurane osobe (MBO) i kontakt telefona, kao i kopiju osobne i zdravstvene iskaznice ili podatak o mjestu prebivališta.

Hrvatski zavod za zapošljavanje također je omogućio podnošenje zahtjeva za prijave u status nezaposlene osobe putem e-maila. Za prijavu u evidenciju nezaposlenih osoba putem e-pošte potrebno je priložiti scan ili fotografiju identifikacijskog dokumenta te potvrde o boravištu. Zahtjev za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti moći će se podnijeti i telefonskim putem.

Fina: dostava dokumentacije putem e-maila

Svi poslovni subjekti koji već imaju kvalificirani digitalni certifikat pomoću kojeg koriste e-servise državne uprave i javnih službi, a žele postati korisnici servisa Fina e-Račun, mogu to učiniti bez dolaska u Finine poslovnice – a korištenje servisa im je besplatno.

Svima koji imaju potrebu za udaljenim potpisivanjem dokumentacije Fina omogućuje besplatno izdavanje LCP certifikata za napredni ePotpis u oblaku, odnosno udaljeni elektronički potpis – izdavanje certifikata je besplatno, kao i korištenje kroz 5 godina.

Uz to, Fina je korisnicima omogućila dostavu dokumentacije putem e-maila. Pritom svi dokumenti trebaju biti potpisani elektronički, ukoliko ovlaštena osoba posjeduje digitalni certifikat, ili vlastoručno potpisani i skenirani, kažu iz Fine.

Međunarodne ICT kompanije pokrenule brojne akcije

Kao odgovor na pandemiju mnoge tvrtke i davatelji usluga u svijetu počeli su nuditi besplatne licence ili poboljšane verzije svojih softvera i usluga. Opširan pregled istih možete potražiti u zasebnom tekstu na webu Mreže.