Windowsi 95 kao aplikacija za novije Windowse, ali i macOS i Linux

Jedan je developer uspješno preradio Windowse 95 u univerzalnu aplikaciju koju se može pokrenuti na modernim OS-ovima

Sandro Vrbanus subota, 25. kolovoza 2018. u 07:00

Njemački developer trenutačno lociran u San Franciscu Felix Rieseberg inače se bavi izradom aplikacija, a omiljeno mu je programsko okruženje Electron koje omogućava izradu univerzalnih rješenja koja mogu funkcionirati na Windowsima, Macu ili Linuxu. Riesberg se sada, u predahu od redovnog posla, uhvatio pothvata koji još nitko nije učinio – preradio je Windowse 95 u univerzalnu Electron aplikaciju i svoj projekt dao svima na korištenje.

Preuzimanjem tek nešto više od 100 megabajta "teške" instalacije moguće je tako legendarne Windowse 95 pokrenuti kao samostalnu aplikaciju unutar nekih novijih Windowsa, macOS-a ili Linuxa. Unutar ovakve 95-ice moguće je, kao i prije više od 20 godina, pokrenuti sasvim funkcionalne kao što su Wordpad i MS Paint, ili pak zaigrati prastari Minesweeper.

Da bi sve imalo dašak dobrih starih vremena Rieseberg je u "svoje" Windowse dodao i podršku za – floppy diskete. Windowsi 95 u obliku univerzalne aplikacije, ali i njihov izvorni kod, dostupni su za preuzimanje na GitHubu.

Svi željni malo nostalgičnog doživljaja sada mogu, čak i na macOS-u, pokrenuti kultne Windowse s kojima je pokrenuto novo doba ovog OS-a. A ako se baš zainate, mogu na nekom modernom računalu zaigrati i prastari originalni Doom, kao što je to učinio korisnik u ovom videu: