Youtuber uhićen jer je organizirao snimanje ispaljivanja vatrometa iz helikoptera prema automobilu

Nije ovo prvi put da je jedan youtuber zbog klikova ugrozio vlastitu i tuđu sigurnost, ali isto tako nije ni prvi put da je netko zbog videa na toj platformi došao u sukob sa zakonom

Sandro Vrbanus subota, 8. lipnja 2024. u 19:42

Youtuberi i njihovi problemi sa zakonom, epizoda-tko-zna-koja... Nakon nekih koji su razbijali automobile i zrakoplove, američki youtuber Alex Choi (punim imenom Suk Min Choi) uhićen je jer je na nezakonit način spojio automobil, helikopter i eksploziv. On je, naime, u srpnju prošle godine na YouTube postavio viralni video "Uništavanje Lamborghinija vatrometom", u kojem je snimio upravo to – dok je on dnom presušenog kalifornijskog jezera El Mirage vozio svojim Lamborghinijem, iz pratećeg malenog helikoptera dvije su njegove prijateljice prema njemu ispaljivale rakete za vatromet.

Mogao bi u zatvor

Istragu je protiv njega prošloga prosinca pokrenula američka Savezna agencija za avijaciju (FAA), pa potom podigla i optužni prijedlog. U njemu se tvrdi da je za snimanje videa korišten eksplozivni materijal, koji je iz helikoptera ispaljivan prema jurećem vozilu, a da osobe koje su to činile nisu imale potrebne dozvole.

Ilegalno korištenje eksploziva u letjelici, kao i ispaljivanje istoga bez potrebnih dozvola, zaradilo je Choiju optužnicu i uhićenje ovoga tjedna. Nakon što se pojavio pred sudom, pušten je da se brani sa slobode uz jamčevinu od 50.000 dolara, a 2. srpnja morat će se ponovno suočiti sa sucem i izjasniti se o krivnji, nakon čega će mu vjerojatno biti određen i datum početka suđenja. Maksimalna kazna za navedena djela iznosi čak 10 godina zatvora.

Choi je video u međuvremenu izbrisao. U vrijeme njegove objave, imao je gotovo milijun pretplatnika na svojem YouTube kanalu, a video je prikupio gotovo pola milijuna pregleda dok je bio aktivan. Danas ga se može pogledati zahvaljujući servisu Wayback Machine.