Želimo li "popričati" s izvanzemaljskom inteligencijom, načekat ćemo se, kažu znanstvenici

Kineski astronomi sa sveučilišta u Pekingu procijenili su, na temelju Drakeove jednadžbe i njanovijih dostupnih podataka, kako ćemo na kontakt s prvim izvanzemaljcima čekati od 2 do 400 tisuća godina

Sandro Vrbanus subota, 7. svibnja 2022. u 12:13

Otkrivanje izvanzemaljskog života i komunikacija s predstavnicima neke druge civilizacije oduvijek zaokuplja maštu pisaca znanstvene fantastike, ali i znanstvenika. Poznata Drakeova jednadžba pokušava procijeniti koliko je tehnološki naprednih civilizacija trenutačno u našoj galaksiji, a Fermijev paradoks postavlja pitanje – gdje su svi? u nedavno objavljenom znanstvenom radu, pak, dvoje kineskih znanstvenika ide korak dalje, i na temelju pretpostavki iz ovih dvaju slučajeva pokušava odgovoriti na sljedeće logično pitanje – kada ćemo stupiti u kontakt s nekom izvanzemaljskom civilizacijom?

Njihov rad kreće od toga da pokušava procijeniti koliko tehnološki naprednih inteligentnih civilizacija sposobnih za komunikaciju ima u našoj galaksiji. Prema nekim ranijim procjenama, taj se broj vrti oko 36, a on je usko povezan s i vremenskim okvirom kada bismo od njih nešto mogli i "čuti".

Halo, svemir!

Wenjie Song i He Gao, autori ove studije, izradili su simulaciju prema Monte Carlo metodi. U nju su uključili parametre poput vjerojatnosti pojave nastanjivih planeta oko zvijezda u našoj galaksiji, njihove starosti i prema tome procjene faze u kojoj se razvoj mogućeg života tamo nalazi. Proširili su, dakle, Drakeovu jednadžbu najnovijim spoznajama i studijama, i došli do zanimljivog odgovora u obliku dvaju scenarija – najoptimističnijeg i najpesimističnijeg.

Prema onom optimističnome, ako se gledaju zvijezde na oko 25% starosti (u usporedbi s njihovim ukupnim životnim vijekom), oko kojih postoje planeti s 0,1%-tnom vjerojatnošću nastanka civilizacije sposobne za komunikaciju s nama – u našoj galaksiji ima oko 42 tisuće takvih civilizacija. Na kontakt s njima morat ćemo pričekati "samo" oko 2.000 godina.

Ako uzmemo pesimističniji scenarij, prema kojem do nastanka napredne civilizacije treba proći 75% životnog vijeka zvijezde, a vjerojatnost za to je tek 0,001%, u tom slučaju inteligentnih bi civilizacija u Mliječnoj stazi bilo tek 111. Na dvosmjernu komunikaciju s izvanzemaljcima naša će civilizacija tada čekati još oko 400.000 godina.

Sve to ako, naravno, preživi "veliki filter", fazu u kojoj će gotovo neizbježno svaka civilizacija samu sebe uništiti. Rad kineskih astronoma objavljen je u časopisu The Astrophysical Journal, a zaključuje kako i dalje postoji velik broj nepoznanica koje mogu značajno utjecati na točnost izrađenih simulacija i njihove rezultate.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi