2019. je bila druga najtoplija godina otkako je mjerenja

NASA i NOAA objavile su podatke koji otkrivaju da je protekla godina bila druga najtoplija od 1880. godine. Rekord za sada drži 2016. kada se pojavio i efekt poznat kao El Niño

Sandro Vrbanus petak, 17. siječnja 2020. u 06:00

Američka svemirska agencija NASA i ona zadužena za oceane i atmosferu NOAA, objavile su zajedničko izvješće o globalnim temperaturama zabilježenima na Zemlji u prošloj godini. Neovisno prikupljeni podaci u ovom istraživanju pokazuju kako je 2019. godina bila druga najtoplija u povijesti, odnosno od 1880. godine otkako se globalne temperature kontinuirano prate.

Krizno stanje

Pet neovisnih mjerenja pokazuje gotovo identične rezultate
Pet neovisnih mjerenja pokazuje gotovo identične rezultate

Prošle je godine također zabilježeno i nekoliko uzastopnih najtoplijih mjeseci u povijesti mjerenja. Razina stakleničkih plinova bila je rekordna, Europski parlament proglasio je klimatsku krizu, a ovoga tjedna i 550 hrvatskih je znanstvenika predalo Vladi i Saboru Apel za sustavnu klimatsku akciju kako bi ih upozorili na ozbiljnu situaciju i potaknuli na dodatne aktivnosti u zaštiti okoliša.

Toplinski su rekordi nastavak dugoročnog rastućeg trenda globalnih temperatura. Rekord za sada drži 2016. godina u kojoj je bila zabilježena pojava efekta poznatog kao El Niño. Temperature u 2019. došle su opasno blizu tim vrijednostima, a bez El Niña – i tako zaključile desetljeće najviših zabilježenih temperatura do sada. Štoviše, od 1960-ih godina, svako sljedeće desetljeće bilo je sve toplije, kažu iz NASA-e.

U prošloj je godini prosječna temperatura izmjerena na našem planetu bila za 0,98°C viša od srednje temperature zabilježene u razdoblju od 1951. do 1980. Korištenjem klimatskih modela i statističke analize znanstvenici su došli do zaključka da je porast temperatura posljedica ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu, uzrokovanih ljudskim aktivnostima.