Europa i SAD pripremaju zajednički plan obrane od asteroida

Baš kao u znanstvenofantastičnim filmovima – ako se pojavi velika prijetnja iz svemira, cijeli bi se svijet mogao ujediniti u njezinom otklanjanju

Sandro Vrbanus srijeda, 4. rujna 2019. u 16:36

Stručnjaci američke NASA-e i europske svemirske agencije ESA, te njih još nekoliko iz ostatka svijeta, sastat će se sljedećega tjedna u Rimu kako bi raspravili o najnovijim koracima u ostvarenju zajedničkog cilja – obrane Zemlje od asteroida koji bi joj mogli značajno nauditi. U Rimu će od 11. do 13. rujna biti govora o misiji Asteroid Impact Deflection Assessment (skraćeno AIDA), kojoj je cilj pokusno skrenuti jedan asteroid s putanje i evaluirati postignute rezultate.

Asteroid na koji AIDA cilja je jedan od dvojnog sustava Didymos koji se nalazi između Zemlje i Marsa. Plan stručnjaka je poslati prema tom sustavu dvije svemirske letjelice. Jedna od njih (DART) zaletjela bi se u manji asteroid ovog binarnog sustava i promijeniti mu putanju. Zadatak druge letjelice (Hera) bio bi istražiti posljedice ovog sudara i prikupiti što je više moguće podataka.

Zajednički protiv vanjskog "neprijatelja"

NASA će izvijestiti o svojem napretku na izradi letjelice DART (Double Asteroid Deflection Test) koja bi trebala biti lansirana u ljeto 2021., da bi se uspješno zaletjela u Didymos u rujnu 2022. godine. Druga sonda bit će maleni CubeSat naziva LICIACube. On će letjeti uz DART i snimati njegov udar u asteroid.

Nakon svega, ESA će preuzeti svoj dio posla. U sklopu misije Hera izbliza će snimiti ovaj asteroid nakon udara uz pomoć dva dodatna CubeSata i radara. Ovako prikupljeni podaci poslužit će za evaluaciju uspjeha, planiranje daljnjih misija i proširenje našeg znanja o mogućnostima skretanja asteroida s putanje. Iako NASA-in DART može svoju misiju odraditi i bez EAS-ine Here, njezina uloga je ključna upravo u prikupljanju detaljnih podataka o putanji asterioda, kakvi se ne bi mogli precizno dobiti promatranjem teleskopima sa Zemlje.