InSight šalje meteorološka izvješća s Marsa, koji ima problem s "povišenim tlakom"

NASA-ina sonda InSight istražuje geološku strukturu Marsa, ali mjeri i temperaturu, tlak i vjetar, o čemu se svatko može informirati

Sandro Vrbanus petak, 22. veljače 2019. u 06:00

O NASA-inoj sondi InSight, koja je u studenome sletjela na Mars, pisali smo više puta u kontekstu istraživanja koja će ovaj znanstveni instrument obavljati, te o podacima koje će slati znanstvenicima NASA-e na analizu. Premda je riječ o znanstvenoj misiji u ovoj su agenciji, kao što to čine posljednjih godina s gotovo svim projektima, odlučili podatke s Crvenog planeta iskoristiti i za popularizaciju znanosti u javnosti.

Na svojim stranicama NASA tako sada objavljuje redovna meteorološka izvješća s podacima koje InSight zabilježi na Marsu. Javnost tako može doznati da su dani na ovom planetu prohladni, s temperaturama od -10°C pa do -17°C, dok su noći značajno hladnije. Tada se temperatura u kojoj lander obitava spušta i do -95°C, što znači da se prosječna temperatura kreće oko -65°C.

Uz temperaturu InSight mjeri i smjerove i jačine vjetrova koji pušu i do 60-ak km/h, te atmosferski tlak. On se kreće na razinama od 680 do 750 Pa. Za usporedbu, srednji tlak na Zemlji na razini mora je 1013,25 hPa, dakle preko stotinu puta veći nego ovaj na Marsu.

Misterij povišenog tlaka

I kad već govorimo o kretanju tlaka oko sonde InSight, u podacima koji su do sada prikupljeni zabilježena je zanimljiva anomalija. U skladu s temperaturom, atmosferski tlak kreće se u pravilu u suprotnom smjeru (što je toplije tlak je manji). No, jedna se neobična pojava javlja svakog marsovskog dana, i to dva puta – netom nakon izlaska i zalaska sunca, kada zabilježeni tlak nakratko poraste.

Ovu anomaliju znanstvenici nisu predvidjeli i prvo su mislili kako je riječ o pogreškama senzora. Ipak, ispostavilo se da su mjerenja točna, a skok u tlaku se za sada pripisuje pojavi strujanja vjetrova niz strme padine Marsa, uzrokovanoj promjenama u temperaturi. Sva druga mjerenja u skladu su s očekivanima, pa je za vjerovati da će NASA-ini stručnjaci proniknuti i u misterij "povišenog tlaka" koji muči Mars dva puta svakog (marsovskog) dana (sola)