Na Marsu zabilježen potres magnitude 5, najjači dosad

NASA-ina sonda InSight zabilježila je potres koji je najsnažniji događaj te vrste ikada zabilježen na nekom drugom planetu, i vjerojatno među najsnažnijima koji se na Marsu uopće mogu dogoditi

Sandro Vrbanus utorak, 10. svibnja 2022. u 11:05

Za slučaj da živite u trusnom području i već vam je dovoljno potresa, pa ste se ponadali da biste od njih mogli do kraja desetljeća pobjeći na Mars – imamo loše vijesti za vas. I na tom planetu seizmička su podrhtavanja prilično redovita. NASA-ina sonda InSight, koja je tamo i poslana s ciljem da prikuplja podatke o kretanjima tla, 4. je svibnja zabilježila najsnažniji potres do sada. Ovaj je "marsotres" imao procijenjenu magnitudu 5, i najsnažniji je seizmički događaj ikada zabilježen izvan Zemlje.

Trese i na Marsu

Do ovog slučaja, najsnažniji potres zabilježen na Marsu detektirala je ista sonda u kolovozu prošle godine. On je imao magnitudu 4,2 i trajao je čak sat i pol. Drugačija narav potresa na Marsu, za razliku od onih na Zemlji, dolazi od činjenice da Mars nema tektonske ploče poput našeg planeta. Iz tog razloga nagli i snažni udari se ne događaju zbog sudaranja ili klizanja tih ploča, već primarno zbog vulkanske aktivnosti koja se odvija ispod površine.

Sonda InSight opremljena je vrlo preciznim seizmometrom, a cilj mjerenja potresa jest proučiti sastav Marsove kore, plašta i jezgre, na temelju kretanja seizmičkih valova kroz slojeve različitog materijala. Zaključci dobiveni na Marsu mogu se potom primijeniti i na proučavanje Mjeseca, ali i Zemlje.

Potres magnitude 5 je, vjeruje se, među najsnažnijima koji se na Crvenom planetu uopće mogu dogoditi. Znanstvenici će sada morati detaljno proučiti podatke o njemu, kako bi odredili točnu lokaciju, točan uzrok te ostale detalje o prirodi Marsovog podzemnog sastava.

Sonda InSight - marsovska seizmološka služba
Sonda InSight - marsovska seizmološka služba

📢 TOP!

TOP!

HP ponuda

Veliki izbor vrhunskih HP laptopa za igru, multimediju i rad ćekaju te u Linksu!

Od 2399 kn Kupi


Prijenosni BT zvučnik

HARMAN KARDON Citation 200

Vrhunski dizajn i sofisticiranost, HD zvuk, streaming putem WiFi ili BT veze, IPX4, do 8 sati reprodukcije, 40Hz–20kHz, 50W RMS, >80dB.

2.699 kn Kupi

Gramofon sa EBLT pogonskim remenom

REGA Planar 2

RB220 tonarma, 24 V motor niske buke i vibracija, Rega Carbon MM zvučnica, tanjur poboljšane preciznosti 'Optiwhite' 10 mm.

4.649 kn Kupi

5.2-kanalni 8K AV prijemnik

DENON AVR-S660H

Glasovna kontrola i ugrađeni HEOS®, vrhunsko 3D audio iskustvo, bežični streaming glazbe, BT, WiFi, Dolby TrueHD ili DTS-HD Master Audio 5.1 surround zvuk, podržava najnovije HDMI specifikacije.

4.549 kn Kupi