Zabilježen potres magnitude 4,2 i trajanja sat i pol. Srećom, na Marsu

NASA-ina seizmološka sonda InSight tijekom posljednjih je mjesec dana na Marsu zabilježila seriju snažnih potresa, najveće magnitude do sada, što će dati nove uvide u sastav tog planeta

Sandro Vrbanus petak, 24. rujna 2021. u 12:48

Sonda InSight na Marsu je prošloga tjedna proslavila svoj tisućiti marsovski dan (sol). Njezini su seizmološki instrumenti i dalje aktivni, za razliku od bušilice, i prate tremore u tlu. Na temelju marsovskih potresa i širenja potresnih valova, kao i u slučaju onih na Zemlji, znanstvenici mogu dobiti detaljniji uvid u unutarnji sastav planeta.

Prije ovog ljeta NASA-ina kontrola misije InSight bila je suočena s problemom prašine na solarnim panelima kojima se sonda napaja. Tada su se, podsjećamo, dovinuli i uspjeli posipanjem pijeska, uz pomoć vjetra, očistiti panele i omogućiti sondi rad i tijekom našeg ljeta. Tada je Mars prošao kroz svoj afel, najudaljeniju točku od Sunca, pa je čišćenje panela bilo ključno kako bi instrumenti dobili dovoljno struje i kada je dostupna manja količina solarne energije.

Serija jakih potresa

Ovaj se potez pokazao ključnim, jer je upravo tijekom proteklih mjesec dana zabilježena serija jakih marsovskih potresa. Prvo su 25. kolovoza zabilježena dva potresa, magnitude 4,1 i 4,2. Potonji je oborio rekord za najsnažniji potres do tada zabilježen na Marsu – oslobodio je oko 5 puta više energije od prošlog rekordera iz 2019. godine.

Ova dva potresa bila su vrlo različita. Jedan je bio karakteriziran sporim vibracijama niske frekvencije i udaljen oko 8.500 kilometara od mjesta mjerenja, dok je drugi bio brži, više frekvencije i na samo 925 km od sonde. Oba su bila dovoljno snažna da ih sonda zabilježi tijekom dana, kada instrumente ometa buka uobičajenih dnevnih vjetrova.

Nakon toga, 18. rujna, baš kada je InSight "slavio" svoj tisućiti sol, dogodio se još jedan potres magnitude 4,2, a tijekom njega tlo se treslo gotovo 90 minuta. Na analizi smjera kretanja seizmičkih valova iz tog potresa još se radi.

Kako bilo, iz NASA-e kažu da im mjerenje ovako snažnih potresa različitih karakteristika daje nove informacije o unutarnjem sastavu Marsa, njegovoj kori, jezgri i plaštu, te debljinama tih slojeva.

Jedina seizmološka postaja na Marsu
Jedina seizmološka postaja na Marsu


Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi