NASA zbog kontroverznog imena preimenovala najudaljeniji objekt koji je posjetila

Najudaljenije svemirsko tijelo koje je neka ljudska sonda proučila izbliza, "nebeski snjegović", sastavljen od dva oveća kamena, više se ne naziva Ultima Thule već Arrokoth

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 18. studenog 2019. u 06:00

Početkom ove godine javnost se zabavljala proučavanjem iznimno zanimljivih NASA-inih snimaka najudaljenijeg nebeskog tijela koje je neka ljudska letjelica posjetila. Sonda New Horizons tada je slala vrlo oštre i detaljne fotografije "nebeskog snjegovića", objekta kodnog imena MU69, kasnije nazvanoga Ultima Thule.

Kako je NASA tada objasnila, "Ultima" se nazivao veći, a "Thule" manji dio ovog binarnog kontaktnog tijela iz Kuiperovog pojasa, nastalog spajanjem dvaju komada kamena u doba kad je Sunčev sustav još bio mlad. Ovaj naziv preuzet je iz srednjovjekovne europske literature gdje je opisivao udaljeni mitski nepoznati svijet.

NASA nije dovoljno istražila ime

Međutim, u međuvremenu se pojavila kontroverza jer je otkriveno da je isti naziv bio korišten i za vrijeme nacističke Njemačke, kada je opisivan kao dom "arijevaca". Iz NASA-e su priznali kako nisu dovoljno istražili porijeklo imena, te da su tek kasnije doznali da je ono korišteno i početkom 20. stoljeća u ne baš prigodnom kontekstu.

486958 Arrokoth
486958 Arrokoth

Negativne konotacije ovog imena nagnale su agenciju da potraži novi naziv za MU69, a taj je proces protekloga tjedna i dovršen, nakon što je i Svjetska astronomska unija potvrdila novi naziv – Arrokoth.

Arrokoth je riječ kojom indijanska plemena konfederacije Powhatan nazivaju nebo. Ime sa sobom nosi konotacije povezane s inspirativnim proučavanjem nebeskih prostranstava i istraživanja nepoznatoga. U imenovanju su sudjelovali i vođe ovih plemena, koji su odobrili korištenje njihovog drevnog naziva – pogotovo stoga što je nebeski objekt o kojem je riječ otkriven upravo iz Johns Hopkins Applied Physics Laboratorija u saveznoj državi Maryland, na čijem je području od davnina dom plemena Powhatan.

Sonda ide dalje

Sonda New Horizons, zaslužna za bliski susret i fotografije Arrokotha, trenutačno se nalazi u vanjskom dijelu Kuiperovog asteroidnog pojasa, na oko 45,5 AU od Sunca, a NASA joj traži sljedeću metu prema kojoj bi se mogla uputiti.