Stigla do sada najoštrija fotografija nebeskog tijela Ultima Thule

NASA je objavila fotografiju snimljenu 1. siječnja, a pri brzini downloada od 2.000 bps na ostatak slika trebat će dugo čekati

Sandro Vrbanus nedjelja, 27. siječnja 2019. u 06:57

Nebesko tijelo iz Kupierovog pojasa, kodnog imena 2014 MU69, a nama poznatije kao Ultima Thule, najudaljeniji je objekt koji je neka ljudska sonda posjetila i snimila iz blizine. 1. siječnja, vjerojatno ste već o tome čitali na našim stranicama, NASA-ina sonda New Horizons proletjela je 3.500 kilometara od Ultime Thule i pokušala snimiti što je više moguće fotografija. Uzimajući u obzir njezinu brzinu kretanja od oko 51.500 km/h, te činjenicu da je NASA morala cijeli posjet i "foto session" unaprijed isplanirati i programirati u sondu, to nije bio nimalo lak zadatak.

Do sada smo vidjeli nekoliko prvih fotografija ovog udaljenog svemirskog "snjegovića" koje su potvrdile da je riječ o binarnom kontaktnom tijelu, crvenkaste boje, koji se rotira oko svoje osi. Sada, pak, New Horizons šalje i nešto oštriju fotografiju koja otkriva nove detalje.

Naslovna NASA-ina fotografija nastala je kada je sonda bila na udaljenosti od oko 6.700 kilometara od Ultime Thule, sedam minuta prije najbližeg prolaska, a zabilježena je kamerom u boji koja hvata spektar vidljive svjetlosti. Nakon downloada stručnjaci su je samo dodatno izoštrili kako bi naglasili detalje. Na ovoj slici jedan piksel predstavlja oko 135 metara.

Ultima Thule je, kako sada vidimo, puna kratera, manjih i većih udubina nastalih udarcima meteorita, kao i raznih tamnih i svijetlih linija koje bi mogle otkriti više o postanku samog tijela, rano u doba nastanka Sunčevog sustava. Tijekom sljedećeg mjeseca očekuju se još nešto detaljnije slike s ove udaljenosti koje će pripomoći u otkrivanju tajni ovog svemirskog tijela, poručuju iz NASA-e.

Kako se podaci s ove sonde preuzimaju brzinom od najviše 2.000 bps, na sve snimke nastale prvog dana ove godine trebat će čekati možda i više od 20 mjeseci.