Ultima Thule čudniji je nego je to itko mogao predvidjeti

Višegodišnji "lov" za najudaljenijim svemirskim tijelom do sada polako postaje i jedna od najmisterioznijih astronomskih priča posljednjih godina

Sandro Vrbanus subota, 9. veljače 2019. u 16:42

Nekoliko je godina trajala misija traganja za novom "metom" NASA-ine sonde New Horizons nakon posjete Plutonu, da bi u konačnici 1. siječnja ove godine ona proletjela pored najudaljenijeg svemirskog objekta kojeg je neka ljudska naprava izbliza posjetila – Ultime Thule. Da je odabir ovog "svemirskog snjegovića" bio pun pogodak postalo je jasno kada je uočeno da je riječ o binarnom kontaktnom tijelu, nastalom u samom začeću Sučnevog sustava, te da se njegovim proučavanjem može o tom procesu saznati mnogo novih informacija.

Svakom novom slikom koju sonda New Horizons pošalje u kontrolu misije, pak, Ultima Thule postaje sve neobičnije – a time i zanimljivije – mjesto. Prve kvalitetnije fotografije snimljene prilikom prilaska sonde pokazale su da je riječ o dvije kugle koje su spojene i rotiraju oko vlastite osi, ali da one nisu potpuno pravilnog oblika. Međutim, najnovije slike, nastale dok se sonda udaljavala od svojeg cilja, otkrile su jednu sasvim drugu stranu.

Ultima Thule nije, naime, sastavljena od dvije kugle već od dvije, nazovimo ih, "palačinke". Gotovo je nevjerojatno da je kroz sva ranija snimanja svemirski objekt Ultima Thule skrivao svoj pravi profil i svima izgledao sasvim drugačije.

Što ovo otkriće znači za znanstvenike?

"Imali smo sliku o Utlimi Thule zasnovanu na manjem broju fotografija koje smo dobili u danima oko samog prolaska sonde, ali su novi podaci sasvim promijenili naš dojam. Nove fotografije stvorile su i nove znanstvene zagonetke oko toga kako bi ovakav jedan objekt uopće mogao biti formiran. Nikada prije nismo vidjeli nešto ovoga oblika u orbiti oko Sunca", izjavio je Alan Stern, glavni istraživač ove misije.

Nakon otkrivanja "novog" oblika ovog u svakom smislu neobičnog svemirskog tijela NASA će nastaviti preuzimanje fotografija sa sonde. Podsjećamo, cijeli proces mogao bi potrajati i do 20 mjeseci, pa je sasvim sigurno da novih iznenađenja neće nedostajati.

Do tada, preporučamo svima koje je ova misija zainteresirala da pogledaju novi dokumentarac u kojem je izvrsno ispričana priča o sondi New Horizons i procesu "hvatanja" Ultime Thule: