Praviti na svemirskim letovima djecu ili ne? Evo što kažu stručnjaci

Za sada, koliko je javno poznato, nitko od astronauta se još na svemirskim misijama nije odao tjelesnim užicima. No, svemirski turisti mogli bi se ponašati drugačije, pa je potrebno postaviti neka pravila

Sandro Vrbanus subota, 29. travnja 2023. u 17:01

Ljudska prisutnost u Zemljinoj orbiti i svemiru stalna je pojava već desetljećima. Od prvog Gagarinovog leta 1961. godine, u svemiru je, kraće ili duže, boravilo 600-tinjak osoba, a na Međunarodnoj svemirskoj postaji posade se kontinuirano izmjenjuju još od kraja 2000. godine. U svim tim letovima i dugotrajnim misijama događalo se mnogo toga, od znanstvenih i socioloških eksperimenata do zabavnih aktivnosti. Međutim, ne postoje javno dostupni dokazi da se ikad itko od astronauta ili svemirskih turista u svemiru bavio ultimativnom ljudskom zabavnom aktivnošću – vođenjem ljubavi.

Svemirska nevinost

NASA i ESA to, primjerice, svojim astronautima čak i brane kodeksom ponašanja, koji strogo zabranjuje bilo kakve seksualne aktivnosti tijekom svemirskih misija. No, poznajući ljudsku prirodu i uzevši u obzir statistiku, moguće je da je netko nekada prekršio ta pravila, samo što javnost o tome ne zna ništa.

Upravo činjenicu da u svemirskim misijama (navodno) nije bilo aktivnosti među plahtama, pokušao je još prije osam godina iskoristiti PornHub, pokrenuvši crowdfunding kampanju na platformi Indiegogo. Ona je imala za cilj prikupiti 3,4 milijuna dolara, čime bi se financirao put dvoje njihovih glumaca i filmske ekipe na Međunarodnu svemirsku postaju. Tamo bi tako nastao prvi pornić snimljen u bestežinskom stanju svemira, zamislili su autori projekta. Interesa javnosti za svemirski "akcijski film", začuđujuće, nije bilo dovoljno, pa je ova kampanja uspjela prikupiti tek 6% traženog iznosa.

Glumci su se već bili uživjeli u uloge...
Glumci su se već bili uživjeli u uloge...

Turisti će se ponašati drugačije

Pita li se, pak, znanstvenike s britanskog sveučilišta Cranfield – i bolje je da je tako. Oni su, naime, protekloga tjedna objavili rad u kojem se bave upravo seksualnom aktivnošću u svemiru, i to onom kojoj je cilj začeće. Motivirani sve većom popularnošću svemirskog turizma i očekivanoj eksploziji broja svemirskih turista u narednom desetljeću, kao i broja kompanija koje takve usluge nude, zapitali su se: "što bi začeće u svemiru značilo za taj sektor?".

"Pa što da sad radimo na ovom dugom svemirskom putovanju...?"
"Pa što da sad radimo na ovom dugom svemirskom putovanju...?"

Nerealno je, kažu, očekivati da će svi svemirski turisti u budućnosti biti profesionalni poput astronauta i suzdržavati se od spolnih odnosa, pa je stoga bitno istražiti rizike i informirati ih o tome. Osim očitih izazova – poput tehnikalija izvedbe u mikrogravitaciji, logistike, higijene ili privatnosti – naglašava se i velik rizik od bioloških problema u razvoju tako začetog embrija. Znanost za sada nema podataka o učincima bestežinskog stanja i ionizirajućeg svemirskog zračenja na razvoj ploda, pogotovo u pogledu ljudske reprodukcije i utjecaju na tako začeto dijete.

Istražiti sve aspekte

Autori rada stoga preporučuju da se tim pitanjima počnu baviti svi uključeni u svemirski turistički sektor. "Nekontrolirano ljudsko začeće u rastućem svemirskom turizmu" ono je što predstavlja rizik, kažu, kako sa zdravstvene i sociološke strane, tako i s one pravne ili društvene – to može, naime, predstavljati i problem za reputaciju kompanije u čijem se svemirskom brodu ovako nešto dogodilo.

Zaključno, ova skupina znanstvenika dala je i svoje preporuke. Kao prvo, navode da je potrebno pokrenuti opsežne konzultacije i raspravu o pitanju spolnih odnosa u svemiru. Nakon sagledavanja aktualnog stanja, preporučuju pristupiti reguliranju te prakse, otklanjanju mogućih rizika, razvoju dobrih primjera iz prakse (!), a ključno je, navode, o svemu transparentno komunicirati. Dok se sve navedeno ne dogodi, a rizici postanu nešto poznatiji i predvidljiviji, razmnožavati se na svemirskom letu – ne bi bilo preporučljivo.

"Uzevši u obzir dugoročnu važnost ljudskog razmnožavanja izvan Zemlje, dok čovječanstvo pokušava postati višeplanetarna vrsta, moramo ozbiljno pristupiti tom prvom koraku, bilo da je on planiran, ili posebno ako je neplaniran", poručuju autori studije, koju možete pronaći u nastavku.