Kontrola misije InSight smislila genijalan način za čišćenje solarnih panela sonde na Marsu

Mars se ovih dana približava svojem afelu, najudaljenijoj točci na putanji oko Sunca. To stvara problem sondi InSight koja se napaja solarnim panelima, no tim iz JPL-a uspio je tome doskočiti

Sandro Vrbanus nedjelja, 6. lipnja 2021. u 06:00

Marsovska sonda InSight imala je do sada probleme s bušilicom zbog kojih je dio znanstvenih eksperimenata obustavljen, no snimanje potresa na Marsu i druge zadaće i dalje uspješno obavlja. Mars se, pak, ovih dana približava svojem afelu, najudaljenijoj točci na putanji oko Sunca, što znači da InSightovi solarni paneli ne dobivaju dovoljno energije, pa niti lander ne može obavljati sve eksperimente i prikupljati sve podatke za koje je namijenjen.

Ovo je kontrola misije očekivala kada je produžila misiju InSighta na dodatne dvije godine, no dodatni problem pojavio se u obliku sveprisutne marsovske prašine. Nju vjetar s vremenom nanese na fotonaponske panele, što još više smanjuje količinu energije koju oni mogu proizvesti. Zbog toga će InSightovi instrumenti na određeno vrijeme biti isključeni, ali sada su stručnjaci iz NASA-inog Laboratorija za reaktivni pogon (JPL) osmislili način kako skratiti to vrijeme.

Lander posipao samog sebe pijeskom

Pokušali su sa Zemlje zadati sondi takve naredbe koje će rezultirati čišćenjem panela – na način koji nije bio previđen prilikom dizajniranja landera. Svoj eksperiment proveli su 22. svibnja i objavili kako je bio uspješan, te da će ga ponoviti. Što su, dakle, mogli učiniti?

InSightovoj su robotskoj ruci, koja nalikuje malenom rovokopaču, zadali naredbu da zagrabi malo pijeska s tla i prosipa ga iznad vlastitih solarnih panela. Vjetar je tada prenio pijesak preko panela, što je sa sobom "povuklo" i nakupljenu prašinu. Ovakvo "pjeskarenje" rezultiralo je povećanjem proizvodnje električne energije za oko 30 Wh po jednom marsovskom danu (solu). Ključno u ovome je bilo da se radnja posipanja pijeska obavi u najvjetrovitijem razdoblju dana.

Tijekom proteklih mjeseci, dodajmo, bilo je još ideja kako očistiti prašinu s panela na daljinu. Jedna od njih uključivala je lagano pulsiranje elektromotora koji su služili za rasklapanje samih panela, no to nije donijelo rezultate. U konačnici se posipanje pijeska pokazalo, iako je suprotno intuiciji, kao ispravan put.

Eksperiment će biti ponovljen ovih dana kako bi se paneli još malo očistili od prašine i omogućili prikupljanje dragocjene solarne energije.