10 godina od pojave prvog mobitela s Androidom

Otkako je 23. rujna 2008. lansiran prvi uređaj s Androidom HTC Dream, odnosno T-Mobile G1, ovaj Googleov OS postao je vodeći s preko 2 milijarde aktivnih korisnika

Sandro Vrbanus nedjelja, 23. rujna 2018. u 22:45

Prije nekoliko je tjedana Google obilježio 10. rođendan svojeg internetskog preglednika Chrome, a nekoliko dana nakon toga i 20. rođendan svoje kompanije. Sada, 23. rujna, imaju još jednu obljetnicu koju valja zabilježiti. Na ovaj je dan 2008. godine, dakle prije deset godina, u prodaju pušten prvi mobitel zasnovan na Googleovom mobilnom operativnom sustavu Android.

Bio je to HTC Dream, na nekim tržištima poznat i pod nazivom T-Mobile G1, koji se isporučivao s novim OS-om, Androidom 1.0. Android je, poznato je, proizvod Andyja Rubina i njegove istoimene kompanije (Android Inc.), koju je 2005. godine preuzeo Google. Službeno prvo predstavljanje Android je doživio 2007. godine, a kao "komercijalni rođendan" obilježava se dan kada je po prvi puta na jednom mobitelu stigao na tržište.

U vrijeme izlaska prve verzije Android je bio za današnje pojmove rudimentarni OS, nudio je tek nekolicinu mobilnih aplikacija dostupnih u Android Marketu, a po izgledu i funkcijama najsličniji je bio iskustvu rada na tada popularnim BlackBerry pametnim telefonima. Uz primarno korištenje fizičke QWERTY tipkovnice na modelu HTC Dream Android je morao konkurirati tada već drugoj generaciji nešto naprednijeg iPhonea.

No, već u prvoj verziji, siromašnoj opcijama, Googleov je OS dičilo ono što ga je kasnije i učinilo najpopularnijim OS-om na svijetu: otvorenost koda i velika mogućnost prilagođavanja izgleda i funkcija.

Od tada do danas Google je grabio velikim koracima. Android je doživio brojne forkove, nadogradnje i iteracije, dogurao je do danas aktualne stabilne verzije 9 (Pie), te je na svjetskom tržištu mobilnih uređaja neprikosnoveni lider. Praktički svaki mobitel ili tablet koji nije proizveo Apple danas "vrti" neku verziju Androida – prošle je godine broj aktivnih korisnika ovog OS-a premašio dvije milijarde.