Data Monitor - aplikacija otvorenog koda za praćenje potrošnje internetskog prometa

Data Monitor je zgodno napravljena aplikacija otvorenog koda koja se specijalizira za precizno praćenje potrošenog internetskog prometa pri čemu će se dobiti i točan uvid koliko je koja aplikacija internetskog prometa doista potrošila uz još neke mogućnosti…

Matija Gračanin četvrtak, 16. ožujka 2023. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Data Monitor
Namjena Praćenje potrošnje internetskog prometa
Android Play Store / F-Droid
iOS Nema
Cijena Besplatan

Android telefoni imaju ugrađenu mogućnost praćenja i pregleda utroška internetskog prometa, no svi oni koji žele na raspolaganju imati nešto više mogućnosti i možda precizniji uvid u to koliko se internetskog prometa potrošilo, onda mogu iskušati aplikaciju kao što je Data Monitor.

Riječ je o aplikaciji otvorenog koda koja će mjeriti i pratiti svakodnevnu potrošnju internetskog prometa te tako pomoći pratiti koje su aplikacije najzaslužnije za najveću potrošnju, ali pomoći i pri tome da se ne potroši sav dostupan internetski promet u nekoj tarifi.

Ističe se lijepo organiziranim sučeljem i nekim praktičnim mogućnostima. Nakon instalacije, potrebno je za Data Monitor isključiti opciju optimizacije baterije (kako bi mogao raditi u pozadini), ali mu dati i odgovarajuća prava. Nakon toga će se odmah dobiti uvid u potrošeni promet, a uputno je odmah definirati i dostupan promet u mobilnoj tarifi.

Data Monitor nudi i zgodno napravljeni widget, a jedan od praktičnih detalja jest i mogućnost aktivacije prikaza aktualne brzine preuzimanja (pokazat će se malena ikona na statusnoj liniji na vrhu zaslona). Tu je i pregled potrošnje prometa po aplikacija uz mogućnost prikaza koliko je potrošeno koristeći bežičnu mrežu, a koliko mobilnu.

Pritom je moguće isto vidjeti za jedan dan, mjesec, godinu ili otkad se potrošnja prometa prati. Konačno, tu je i vrlo rudimentarna mogućnost provjere brzine dostupne internetske veze (moguće je postaviti vlastiti poslužitelje). Dakako, mogućnost i manjih detalja ima još, a aplikacija je sasvim besplatna za korištenje (nema ni oglasa).