Lexis Audio Editor – moćna aplikacija za uređivanje tonskog zapisa izravno na pametnom telefonu

Riječ je o jednoj od najmoćnijih aplikacija za pametne telefone koja se specijalizira za uređivanje tonskoga zapisa, a ono što ju čini posebno zanimljivom nisu samo njezine velike mogućnosti, nego i činjenica da gotovo sve svoje značajke nudi posve besplatno…

Matija Gračanin petak, 5. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Lexis Audio Editor
Namjena Uređivanje tonskog zapisa
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan / 55 kn (izvoz u MP3)

Lexis Audio Editor je definitivno jedan od najmoćnijih mobilnih alata za uređivanje tonskoga zapisa izravno na pametnom telefonu, a premda nije riječ o posve besplatnoj aplikaciji, popularnost je stekao i činjenicom da gotovo sve svoje značajke nudi bez potrebe da ih se plati.

Štoviše, jedino ograničenje ove svojevrsne probne inačice jest nemogućnost da se obrađeni tonski zapis izveze u format MP3, no to je moguće učiniti za druge popularne formate kao što su WAV, FLAC, M4A, AAC i WMA, a koje uredno podržava i na Androidu i na iOS-u. Sve drugo može se koristiti bez ograničenja, a ako se želi dobiti podrška i za MP3, onda ga je potrebno platiti 55 kuna.

Osim što zna reproducirati audiodatoteke, omogućava i snimanje, a onda je tonski zapis moguće i obrađivati koristeći one tipične alate. Tako je moguće tonski zapis izrezivati, kopirati i brisati njegov dijelove, tu je mogućnost normalizacije i uklanjanja šuma, a nudi i šačicu raznovrsnih efekata.

Uz sve to, tu je i 10-tračni ekvilajzer, alati za promjenu tempa i visine tona, mogućnost miksanja više tonskih zapisa i druge stvarčice. Doduše, ne treba očekivati čuda i  Lexis Audio Editor nije uputno izravno uspoređivati s punokrvnim editorima zvučnih zapisa namijenjenih računalima, ali to ne znači da ovaj mobilni alat neće dobro doći čak kad se želi priručno doraditi neki tonski zapis.