Sasvim besplatno mobilno antivirusno rješenje - Sophos Intercept X

Mobilne platforme su unazad godinu ili dvije postale sve većim predmetom zanimanja računalnih kriminalaca, što ni ne čudi s obzirom na to koliko se osobnih podataka na njima može nalaziti. Stoga ozbiljno valja razmisliti o tome da se počne koristiti neko sigurnosno rješenje, a može li bolje od jednog koje je posve besplatno?

Matija Gračanin ponedjeljak, 7. rujna 2020. u 02:21
OSNOVNI PODACI
Naziv Sophos Intercept X
Namjena Mobilni antivirus
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Premda se broj virusa za mobilne platforme ne može niti izbliza usporediti s brojem maliciozne gamadi koje spremno čekaju da napadnu stolna računala, pitanje sigurnosti na smartfonima nikako ne treba podcijeniti. Postoji čitav niz napada i potencijalnih sigurnosnih problema koji bi mogli uzorkovati štetu, pa danas doista valja razmisliti o instalaciji nekoga sigurnosnog rješenja za pametne telefone.

Na žalost, malo koje sigurnosno rješenje za smartfone je posve besplatno, a većinom su to aplikacije renomiranih proizvođača poznatih antivirusnih rješenja za koja se mora ili plaćati dodatna pretplata ili se mogu dobiti u paketu s antivirusnom zaštitom namijenjenim stolnim platformama. Dio njih, istina, nudi besplatnu zaštitu, ali obično s nizom ograničenja ili sa smanjenim mogućnostima.

Sophos Intercept X for Mobile rijedak je primjer posve besplatnog mobilnog antivirusnog rješenja koje ne samo da nudi odličnu zaštitu, nego i neke korisne dodatne alate. Uz sasvim tipične mogućnosti kao što je skeniranje lokalne pohrane i aplikacija u potrazi za malicioznim komponentama, tu su i brojne druge zgodne stvarčice.

Primjerice, uključeno je web filtriranje, tu je i provjera linkova prije nego ih se otvori, pregled Wi-Fi mreže kako bi se spriječili MITM napadi, dodatak za sigurno skeniranje QR kodova, zatim alat za generiranje TOTP i HOTP kodova kod korištenja autentikacije u dva koraka, sigurna pohrana lozinki (oslanja se na KeePass) i štošta drugo.

Nema što, razina zaštite koju pruža je prilično dobra što potvrđuju i nezavisni testovi, a kada se uzme u obzir sve što nudi i njegova cijena, teško mu je odoljeti.