Apple će omogućiti "port" aplikacija s iOS-a na macOS

Veliki zaokret trebao bi biti najavljen u lipnju na WWDC-u, kada će developeri vidjeti kako će u budućnosti moći stvarati "univerzalne" aplikacije za cijeli Appleov ekosustav

Sandro Vrbanus četvrtak, 21. veljače 2019. u 17:40

Apple je, kako doznaje Bloomberg, pripremio veliko iznenađenje za developere koje bi trebao najaviti na nadolazećoj developerskoj konferenciji WWDC početkom lipnja. Prema informacijama koje su se pojavile, kroz dvije godine kreatorima aplikacija bit će omogućeno da stvaraju "univerzalne" aplikacije koje će moći funkcionirati jednako na iPhoneu, iPadu ili Mac računalu.

Ova inicijativa unutar Applea nosi kodno ime Marzipan i sastoji se od nekoliko koraka. Prvi od njih trebao bi biti predstavljen na WWDC-u, a sastojao bi se od SDK okruženja koje će omogućiti prenošenje aplikacija s iPada na Mac – u konačnici će na istom programskom kodu tako moći biti zasnovane dvije zasebne aplikacije za dvije različite platforme.

Nakon toga, tijekom 2020. godine developeri bi trebali dobiti novi alat za "portanje" aplikacija s iPhonea na Mac, dok bi 2021. trebao biti lansiran alat koji će omogućiti izradu punokrvnih univerzalnih aplikacija za sve platforme u Appleovom ekosustavu odjednom. Isto tako do 2021. kompanija bi trebala objediniti trgovine aplikacija za mobilne uređaje i Mac računala u jedinstveni App Store.

Ovi planovi još nisu sa sigurnošću potvrđeni, ali je jasno da Apple ipak polako kreće u smjeru spajanja i objedinjavanja svojih platformi – barem na način da ista aplikacija može raditi na više njih. Nešto o čemu nema govora, a iz Applea su ranije oštro i demantirali, jest mogućnost da se iOS i macOS u nekoj budućnosti spoje u jedan jedinstveni operativni sustav.