Loša vijest za domaće youtubere: od lipnja će plaćati dodatni porez SAD-u

YouTube je počeo obavještavati kreatore video sadržaja nastanjene izvan SAD-a o tome da će im početi uskraćivati dio zarade koji će se koristiti za plaćanje poreza po odbitku u toj zemlji

Sandro Vrbanus četvrtak, 11. ožujka 2021. u 06:00

Domaći youtuberi ovih su dana dobili obavijesti od platforme na kojoj zarađuju od svojih video sadržaja, a u kojima ih se službeno obavještava o tome da će im zarada uskoro biti umanjena za porez po odbitku (withholding tax) koji je potrebno platiti u SAD-u.

Kako navode iz YouTubea, odnosno njima krovne kompanije Googlea, od lipnja 2021. godine autorima koji se nalaze izvan SAD-a platforma će morati naplaćivati dodatni iznos poreza na zaradu koju su ostvarili na ovoj video platformi. Iz tog razloga zatražili su od svih kreatora da im dostave ispravne porezne podatke kako bi porez po odbitku bio točno obračunat. Krajnji rok za dostavu traženih poreznih podataka jest 31. svibnja, a dostaviti ih trebaju svi koji tamo monetiziraju svoj sadržaj.

Porez na zaradu ostvarenu u SAD-u

Službeno objašnjenje kaže kako "U skladu s 3. poglavljem Poreznog zakonika SAD-a Google ima obvezu prikupljanja poreznih podatka te obračuna i prijave poreza po odbitku Poreznoj upravi SAD-a (poznatoj i kao IRS) ako autor uključen u Partnerski program za YouTube ostvari prihod od tantijema na YouTubeu od gledatelja u SAD-u".

Od lipnja će, dakle, Google i YouTube zaradu autora smatrati tantijemama oporezivima u SAD-u, što će donekle umanjiti prihode tih autora. Ono što je bitno naglasiti u ovom slučaju, jest činjenica da će se porezom po odbitku oporezivati samo prihodi autora nastanjenih izvan SAD-a koje su im generirali gledatelji koji dolaze iz SAD-a.

Google će ovaj porez odbijati odmah po obračunu, a autorima će uplaćivati iznose umanjene za njega. Oporezivanje se odnosi na zaradu od programa oglasa AdSense, kao i na prihode od prodaje sadržaja na usluzi YouTube Premium, pretplata na kanale, te drugih naplatnih sadržaja (Super Chat, Super Stickers).

Podjela youtubera u tri skupine

Koliki će taj porez biti, ovisit će o samim kreatorima sadržaja i njihovoj lokaciji, a varirat će od 0 do 30%, kako slijedi:

Oni koji Googleu ne dostave svoje potpune i točne porezne podatke dobit će, nakon lipnja, svoju ukupnu zaradu umanjenu za 24% poreza po odbitku. Ovo će se odnositi na sve autore koji imaju barem mali dio zarade od američkih gledatelja, što znači da se (gotovo) nikome ne isplati ne prijaviti svoje podatke Googleu.

Ovako to YouTube prezentira
Ovako to YouTube prezentira

Onima koji dostave potrebne podatke zarada će se na ime poreza umanjivati za 30%, ali ne cijela, već samo onaj njezin dio koji su generirali gledatelji s područja SAD-a. U ovu skupinu će za sada spadati svi hrvatski youtuberi koji platformi dostave svoje podatke, sve dok Hrvatska ne potpiše ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s SAD-om.

Najbolje će proći oni koji dostave porezne podatke, a zemlja u kojoj žive ima navedeni ugovor s SAD-om. Njihova će se zarada od američkih gledatelja oporezivati po manjoj ili nultoj stopi, ovisno o detaljima tog ugovora. Primjerice, autori iz Indije plaćat će porez po odbitku po stopi od 15%, jer su Indija i SAD tako dogovorile, i to samo na zaradu od američkih gledatelja.

Dvostruko oporezivanje

Prvi pregovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a počeli su još 1995. godine. Međutim, do službenog početka pregovora tada nije došlo. Prije dvije godine Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) formirala je radnu skupinu s ciljem prikupljanja podataka i argumentacije u korist potpisivanja Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između RH i SAD-a. Nepostojanje Ugovora, kažu, nanosi financijsku i administrativnu štetu društvima i fizičkim osobama koji imaju sjedište u ili su državljani RH i SAD – a kao što sada vidimo, ne pogoduje baš niti youtuberima.

Posljednji razvoj događaja na ovu temu dogodio se u rujnu prošle godine. Tada se potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić sastao s veleposlanikom SAD u Hrvatskoj Robertom Kohorstom. Tom prigodom veleposlanik Kohorst uručio je hrvatskoj Vladi prijedlog nacrta Sporazuma između SAD i Republike Hrvatske o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Međutim, od tog događaja do današnjih dana sporazum nije potpisan, niti je poznat njegov točan sadržaj.