Prihvaćena sveobuhvatna europska pravila o digitalnim tržištima i uslugama

Nova pravila EU-a o digitalnim uslugama uvode nove razine odgovornosti internetskih poduzeća na otvorenom i konkurentnom digitalnom tržištu, primarno kad je riječ o sadržaju i podacima

Sandro Vrbanus srijeda, 6. srpnja 2022. u 09:10

Europski parlament ovoga je tjedna većinom glasova prihvatio novu regulativu koja se tiče velikih internetskih kompanija. Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima, sada i službeno prihvaćeni, uređuju društvene i gospodarske učinke tehnološke industrije, uvođenjem jasnih standarda o njezinu funkcioniranju i pružanju usluga, a sve u skladu s temeljnim pravima i vrijednostima Europske unije.

Akt o digitalnim uslugama

Aktom o digitalnim uslugama uspostavljaju se jasne obveze za pružatelje digitalnih usluga, poput društvenih mreža ili internetskih tržnica, kako bi se suzbili širenje nezakonitog sadržaja i dezinformacija na internetu te slične pojave. Te su obveze proporcionalne veličini platformi i rizicima koje one predstavljaju za društvo.

Obveze uključuju:

  • nove mjere za borbu protiv nezakonitog sadržaja na internetu i obvezu da platforme na njega reagiraju brzo,
  • osnaženu sljedivost i provjere trgovaca na internetskim tržištima kako bi se osigurala sigurnost proizvoda i usluga,
  • povećanu transparentnost i odgovornost platformi, na primjer pružanjem jasnih informacija o moderiranju sadržaja ili upotrebi algoritama za preporučeni sadržaj,
  • zabranu obmanjujućih praksi i određenih vrsta ciljanog oglašavanja poput onih usmjerenih na djecu i oglasa koji se temelje na osjetljivim podacima.

Navedena se pravila odnose na velike platforme, one s najmanje 45 milijuna korisnika mjesečno, koje će također morati vlastima i provjerenim istraživačima olakšati pristup svojim podacima i algoritmima.

Akt o digitalnim tržištima

Ovim se Aktom uvode obveze za velike internetske platforme koje djeluju kao "nadzornici pristupa". Platforme su to koje korisnici, zbog njihove dominantne pozicije na Internetu, teško mogu izbjeći. Oni će morati:

  • osigurati trećim stranama interoperabilnost sa svojim uslugama, a to znači da će manje platforme moći zatražiti da dominantne platforme omoguće svojim korisnicima da razmjenjuju poruke, šalju glasovne poruke ili datoteke između različitih aplikacija za razmjenu poruka. Time će korisnici imati veći izbor te će se izbjeći ovisnost o jednom pružatelju usluga,
  • dopustiti poslovnim korisnicima pristup podacima koje stvaraju na njihovoj platformi.

Nadzornici pristupa više ne smiju:

  • dati bolju ocjenu vlastitim uslugama ili proizvodima nego trećim stranama na svojim platformama,
  • otežati korisnicima deinstalaciju bilo kojeg unaprijed učitanog softvera ili aplikacija ili korištenje aplikacija i trgovina aplikacijama trećih strana,
  • obrađivati osobne podatke korisnika za ciljano oglašavanje, osim ako za to nemaju izričitu privolu.

Stroge sankcije

Kako bi osigurala pravilnu provedbu novih pravila iz Akta o digitalnim tržištima i njihovu usklađenost s dinamičnim digitalnim sektorom, Europska komisija može provesti istragu. Ako nadzornik pristupa ne poštuje pravila, Komisija može izreći novčanu kaznu do najviše 10% njegova ukupnog prometa na svjetskoj razini u prethodnoj financijskoj godini ili do najviše 20% u slučaju ponovnog nepoštovanja pravila.

Nakon što Vijeće službeno u srpnju usvoji Akt o digitalnim tržištima, a u rujnu Akt o digitalnim uslugama, zakoni će biti objavljeni u Službenom listu Europske unije te će stupiti na snagu dvadeset dana nakon objave.