"Vatreni pješčani sat" detaljno snimljen svemirskim teleskopom James Webb

Iz tjedna u tjedan teleskop Webb nastavlja fascinirati svojim rezultatima. Ovoga puta objavljena je fotografija nastala u bliskom infracrvenom spektru, koja pokazuje rođenje zvijezde

Sandro Vrbanus petak, 18. studenog 2022. u 06:00

Tamni nebeski oblak kodnog naziva L1527 u svojem središtu ima vrlo mladu zvijezdu u nastajanju, protozvijezdu, oko koje se širi veliki oblak, zanimljivog dvostrukog oblika koji podsjeća na pješčani sat. Ovaj kozmički fenomen bio je jedna od nedavnih "meta" za svemirski teleskop James Webb, koji ga je zabilježio svojom kamerom NIRCam u bliskom infracrvenom spektru. Ono što se na objavljenoj fotografiji može vidjeti jest velika maglica međuzvjezdanog plina i prašine, tj. tvari koja polako dolazi do središta. Tamo je privlači gravitacija protozvijezde, a s vremenom će se velika količina te materije sabiti i stvoriti novu "punokrvnu" zvijezdu.

Rođenje nove zvijezde

Ovaj oblak vidljiv je samo u infracrvenom spektru, pa je ovo idealni subjekt upravo za teleskop Webb i njegove instrumente. U samom središtu zbivanja, na ovoj se slici može vidjeti i protoplanetarni disk, kao tamna linija (budući da ga gledamo s boka), dok s njegove gornje i donje strane "curi" svjetlost protozvijezde u njegovom središtu. Fotografija odaje i dinamičnost cijelog sustava, u kojem se materija oko središta sudara jedna s drugom – ona koja se približava protozvijezdi i ona koju zvijezda izbacuje.

📷 NASA, ESA, CSA, STScI; IMAGE PROCESSING: Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI)
NASA, ESA, CSA, STScI; IMAGE PROCESSING: Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI)

Turbulentno i kaotično zbivanje u ovom sustavu predstavljeni su različitim bojama: područje gdje je gustoća plina i prašine veća prikazano je plavim tonovima, a tanki slojevi prikazani su narančastom bojom. L1527 relativno je mlado nebesko tijelo, procijenjene starosti tek oko 100.000 godina, što ga čini protozvijezdom klase 0, tj. najranijom fazom nastanka zvijezde. Do njezinog punog formiranja proći će još mnogo vremena, jer ona za sada ne može stvoriti uvjete za nuklearnu fuziju. Trenutačna masa joj je između 20 i 40% mase našeg Sunca.

S vremenom će L1527 prikupiti dovoljno mase i komprimirati se te doći bliže održivoj nuklearnoj fuziji, a na ovoj slici dobro vidimo jedan dio tog procesa – privlačenje okolne materije, njezino brzo kruženje u akrecijskom disku i sabijanje u središte. Za usporedbu, promjer tog diska, u samom središtu ove fotografije, otprilike je veličine našeg cijelog Sunčevog sustava. Od njega će kasnije vjerojatno nastati i planeti, ovisno o gustoći i tome koliko materije završi unutar mlade zvijezde. L1527 stoga daje i dobar uvid u proces kojim je nastalo i naše Sunce.

Fotografiju u punoj veličini možete pronaći ovdje.

Ista fotografija s priloženim mjerilom 📷 NASA, ESA, CSA, STScI; IMAGE PROCESSING: Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI)
Ista fotografija s priloženim mjerilom NASA, ESA, CSA, STScI; IMAGE PROCESSING: Joseph DePasquale (STScI), Alyssa Pagan (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI)