Ovako zvuči let NASA-inog helikoptera na Marsu

Uz NASA-in rover Perseverance koji je sletio na Mars ove veljače, bio je i mali helikopter pogonjen Linuxom, Ingenuity

Matej Markovinović subota, 8. svibnja 2021. u 16:10

Na službenom YouTube kanalu NASA-inog Laboratorija za mlazni pogon (JPL), osvanuo je video i audio zapis tvrtkinog malog helikoptera Ingenuityja kako leti iznad površine Marsa. Za snimku četvrtog letačkog testiranja, zaslužan je rover Perseverance, koji je tada bio udaljen od helikoptera za čak veličinu jednog nogometnog igrališta.

Naime, ova je snimka leta Ingenuityja posebna, jer je prva koja spaja audio i video zapis. Od samog se početka videa čuje marsovski vjetar koji puše preko kratera Jezero, a nakon što mali helikopter uzleti, razaznaje se lagano „brujanje“ koje proizvode lopatice njegovog dvostrukog rotora pri 2537 okretaja po minuti.

Audio je snimljen pomoću Perseveranceovog SuperCama, instrumenta s ugrađenim mikrofonom koji je do sada ispaljivao lasere u stijene u svrhu njihove analize. Zvuk udara lasera otkriva tvrdoću stijene koja se istražuje, a za analizu isparene stijene, odnosno vrućeg plina, koristi se kamera i spektrometar.

Voditelj znanstvenika za SuperCam, David Mimoun, sumnjao je da će se let Ingenuityja moći čuti, no kako kaže, tiho je "brujanje" njegovih lopatica na Marsu bilo vrlo iznenađujuće.

„Ova će snimka biti zlatni rudnik za naše razumijevanje Marsovske atmosfere“, objašnjava Mimoun.

Ingenuity se za svoj prvi let pripremao još od početka prošlog mjeseca, sve dok ga 19. travnja nije obavio i tako ušao u povijest. Od tad je obavio čak pet letova, a iako su znanstvenici na početku planirali da Ingenuity ovime završi svoju zadaću, ipak će započeti novu fazu testiranja u kojoj će se manje oslanjati na podršku Perseverancea.