SpaceX-ovi sateliti Starlink ovih dana vidljivi iz naših krajeva

Konstelacija od više desetaka satelita koji putuju u "vlakiću" svoju orbitu ovih dana ima iznad Europe, a jednom dnevno vidljiva je, uz dobre uvjete, i iz Hrvatske

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. prosinca 2019. u 07:00

Konstelacija komunikacijskih satelita Starlink koju je SpaceX počeo lansirati ove godine u paketima po 60 komada već mjesecima kruži oko Zemlje i testira mogućnosti ove tehnologije. Kako se sateliti koji su do sada lansirani i dalje nisu pretjerano udaljili jedan od drugoga, njih više desetaka tkao putuje istom orbitom u "vlakiću", a poziciju njihovog predvodnika moguće je pratiti na ovim stranicama.

Na istom mjestu moguće je unesti i lokaciju na kojoj se nalazite te dobiti izračun kada će ova konstelacija biti vidljiva s tog mjesta. Unesete li sada, primjerice, Zagreb, prikazat će vam se da je Starlink satelite moguće vidjeti u poslijepodnevnim satima netom nakon zalaska Sunca – naravno, ako se poklope dobri vremenski uvjeti.

Predviđena vremena pojave Starlinka nad Zagrebom
Predviđena vremena pojave Starlinka nad Zagrebom

Posljednjih dana vrijeme je u našim krajevima bilo oblačno pa je bilo nešto teže opaziti "vlakić" satelita, no u narednim danima prognoza je povoljnija. Pogledate li u nebo, u smjeru zapada ili sjeverozapada, u naznačeno vrijeme te budete li imali sreće da vas posluže vremenske prilike, ove biste satelite trebali moći vidjeti i golim okom kako jedan za drugim putuju nebom u istom smjeru.

 

Tonight's look at Starlink satellites. They started appearing around 5:30 pm and they were visible for about 5 minutes over Istria. Dec.25th,2019. NW Istria,Croatia Nikon #nikonhrvatska

Posted by Maja Kraljik ᴾ ᴴ ᴼ ᵀ ᴼ ᴳ ᴿ ᴬ ᴾ ᴴ ᴱ ᴿ on Wednesday, December 25, 2019

Prizor bi trebao biti otprilike kao na videu ispod ovog teksta. Bavite li se, pak, astrofotografijom, rezultat bi mogao biti i nešto bolji. Neki su ih, kao što možete vidjeti na priloženoj objavi, već iz Hrvatske i snimili.

Astronomi diljem svijeta, ako ste se pitali, već su sada zabrinuti kako će noćno nebo izgledati jednom kada (ili ako) SpaceX ostvari svoj plan i lansira 12 tisuća ovakvih satelita – kažu da bi to moglo nepovratno ugroziti njihovo zanimanje.