AI Gemini kritiziran, mobitel Pixel marginaliziran, CEO Pichai kreće u reorganizaciju Alphabeta

Googleov Gemini je doživio kritike i sprdnju, mobitel Pixel se ne prodaje - konačno je reagirao Sundar Pichai, CEO Alphabeta i prodrmao kompaniju

Ivan Podnar subota, 20. travnja 2024. u 17:17

Nije nikakva novost da je Alphabet zatečen naglim promjenama i dolaskom umjetne inteligencije u fokus korisnika, industrije i ulagača. Nije ni javna tajna da Google neće moći replicirati dominaciju koju je imao na tržištu sa svojom tražilicom. Sundar Pichai, CEO Alphabeta, u posljednje vrijeme često kritiziran, prvo jer nije pripremio kompaniju za nalet koji je došao iz OpenAI, drugo, jer nije donio niti jednu stratešku odluku kojom bi uzdrmao učmalu atmosferu kompanije. Zato se reorganizacija, barem nekoliko odjela, očekivala svakog dana, mnogi komentiraju - i sa zakašnjenjem.

Gemini treba oporavak

Potkraj prošlog tjedna, na korporativnim blog stranicama Pichai je objavio nekoliko promjena koje bi trebale ubrzano odgovoriti na nove izazove. Tim koji se bavio kako AI učiniti odgovornim za korisnike a nalazio se unutar istraživačkog odjela premješten je unutar DeepMind grupe. Fokus ove promjene će biti kako model Gemini učiniti sigurnim i preduhitriti kritike ali i moguće financijske probleme. Gemini je bio kritiziran i ismijavan nekim rezultatima, posebice povijesno netočnim ilustracijama američkih zakonodavaca iz 19. stoljeća i nacista iz Drugog svjetskog rata. Kompanija koja je s tražilicom postavila standarde industrije, najednom se našla u poziciji startupa koji pravi početničke greške. Bude li Gemini i dalje halucinirao na banalnim temama, može dovesti do njegove marginalizacije, gubitka ugleda pa i financijskih gubitka.

Android i Pixel zajedno

Drugi problem koji je trebalo riješiti odnosi se na Android, koji pokreće većinu mobitela. Iako Android ima više od 3 milijarde aktivnih korisnika diljem svijeta, što čini oko tri četvrtine svih smartfona u svijetu, ne pomaže uspjehu Pixela. Na globalnom tržištu, Android ima 70 postotaka tržišnog udjela od 2023., dok iOS s iPhone ima 29 postotaka tržišnog udjela. Pixel je marginaliziran.

Android i Pixel u jednom timu: hoće li AI spasiti Googleov mobitel?

Za Google je Android izuzetno važan jer preinstalirane aplikacije, tražilica i G Play trgovina donose značajne prihode. Nasuprot tome, Pixel, Googleov mobitel, ima mali, gotovo zanemarivi tržišni udio, čak se na njemu gubi uloženo. Na američkom tržištu prošle godine ima manje od 5 posto.

Zato nije bilo iznenađujuće da je Sundar Pichai, donio odluku koja može imati posljedice za cijelo tržište Android mobitela. Jedan od problema s kojim se morao kad tad suočiti je što učiniti s timovima za Android, a što za Pixel. Razdvojeni nemaju sinergije. Odluka koju je donio je - spajanje! Pa će tako timovi koji nadziru Android s onima koji upravljaju Pixelom biti spojeni u novu grupu nazvanu Platforms & Devices. Rick Osterloh, koji godinama vodi tim Pixela, bit će na čelu kombinirane organizacije od više od 20 tisuća zaposlenih.

Pichai je rekao da će ovaj potez "turbo ubrzati razvoj sustava Android i Chrome i dati partnerima nova rješenja“. Cilj je integrirati AI tehnologiju u operativni sustav mobitela i drugog hardvera. Android bi trebao postati mobilna AI platforma, pa bi time konkurirao planovima koje Apple ima s iOS.

Čeka se I/O

Nova integracija timovima može donijeti i nove brige. Avi Greengart, osnivač i vodeći analitičar u Techsponentialu, rekao je da će Osterloh morati uspostaviti ravnotežu integrirajući Android, AI i Pixel uređaje “a da pritom Samsung i drugi partneri budu zadovoljni“.

Kako će se stvari dalje razvijati, bit će sigurno govora 14. svibnja na konferenciji I/O. Ove godine bit će održana pred malim brojem, uglavnom developera, ail će se besplatno prenositi za sve zainteresirane.