Budućnost SpaceX-a ovisi o Starshipu. Jesu li stvarno pred bankrotom?

Prije nekoliko dana u javnost je procurio e-mail Elona Muska u kojem on zaposlenike svoje svemirske kompanije upozorava da su blizu propasti ako ne ubrzaju projekt Starshipa

Sandro Vrbanus srijeda, 1. prosinca 2021. u 22:20

U kolikim je i kakvim problemima SpaceX, najpropulzivnija svemirska kompanija današnjice? Kako je moguće da je njezin vlasnik najbogatiji čovjek svijeta, a da im prijeti bankrot? Ovim se pitanjima posljednjih dana bavi javnost zainteresirana za svemirske tehnologije, nakon što je u javnost procurio jedan e-mail Elona Muska upućen zaposlenicima SpaceX-a.

Njega je Musk poslao prije nekoliko dana, uoči američkog Dana zahvalnosti, a istaknuo je potrebu za prekovremenim i napornim radom kako bi se ubrzala proizvodnja raketnih motora Raptor, namijenjenih Starshipu. Ovi motori kompleksniji su od dosadašnjih Merlina, koji pogone primjerice Falcon 9, a ključni su za daljnje testiranje i razvoj Starshipa. O tom svemirskom brodu, pak, ovisi budućnost SpaceX-a, pa je Musk možda i opravdano zabrinut.

Zašto Starship?

Starship, nekada poznat kao BFR (Big F***ing Rocket), višestruko je iskoristiva raketa nove generacije. Njome SpaceX planira u orbitu, prema Mjesecu, ali i Marsu, lansirati daleko veće terete nego se to moglo do sada, njome će u visoku orbitu slati i satelite druge generacije svoje internetske mreže Starlink, a tehnologija Starshipa koristit će se i u sklopu NASA-inog projekta Artemis za povratak ljudi na Mjesec. Jasno je, dakle, da je oko ove rakete mnogo toga na kocki.

Najveća raketa na svijetu o kojoj ovisi opstojnost SpaceX-a
Najveća raketa na svijetu o kojoj ovisi opstojnost SpaceX-a

"Suočeni smo sa stvarnim rizikom bankrota ako ne uspijemo ostvariti letove Starshipom barem svaka dva tjedna tijekom sljedeće godine", napisao je Musk svojim radnicima. Sljedeći korak za Starship trebao bi biti prvi orbitalni let, a nakon toga barem tucet pokusnih letova, s planom njihove komercijalizacije već od 2023. godine. Ništa od toga neće biti moguće bez pouzdanih motora Raptor, čija proizvodnja sada zapinje.

Novca ima, ali…

"Ako nas pogodi ozbiljna globalna recesija i presuše izvori kapitala i likvidnost, i to dok SpaceX gubi milijarde na Starshipu i Starlinku, bankrot je, iako malo izgledan, moguć", pojasnio je Musk na Twtteru, dodajući kako su General Motors i Chrysler tako "pali" zbog prošle recesije. Treba biti paranoičan za preživjeti, zaključio je.

Starship se proizvodi i testira u svemirskoj luci Starbase u mjestu Boca Chica u Teksasu
Starship se proizvodi i testira u svemirskoj luci Starbase u mjestu Boca Chica u Teksasu

SpaceX će, dakle, sve karte baciti na svoju multifunkcionalnu raketu koja bi ih trebala pogurati prema financijskoj stabilnosti i osigurati im nove izvore prihoda. Ono što su od Starshipa do sada uprihodili, koliko javnost zna, jesu uplata predujma japanskog bogataša Yusakua Maezawe, koji bi ovom raketom kroz koju godinu trebao poletjeti na kružno putovanje oko Mjeseca, te ugovor s NASA-om za razvoj lunarnog landera, vrijedan 2,9 milijardi dolara.

Ostale investicije došle su od redovnog poslovanja SpaceX-a i lansiranja raketa Falcon 9, od samog Muska te drugih investitora. SpaceX je u zadnjoj rundi financiranja zabilježio valuaciju od 100 milijardi dolara, no sve bi to – kao i prva tri prototipa Starshipa – moglo završiti u dimu ako ne uspiju proizvesti dovoljno pouzdane raketne motore.

Upitan na Twitteru o tome kako sada napreduje proizvodnja Raptora, Musk je samo kratko odgovorio "popravlja se". Informacije "iznutra" govore kako je SpaceX nedavno dozvolio svojim zaposlenicima prodaju dionica koje su otkupili u prijašnjim rundama financiranja. No, novi su ulagači ovime dobili pristup tek manjem dijelu dionica zaposlenika SpaceX-a. To navodi na zaključak da su mnogi, dobro upoznati s radom kompanije iznutra, odlučili dionice zadržati i tako pokazali da vjeruju u njezinu opstojnost. Optimizma im, dakle, ne nedostaje.

Šest Raptora testno postavljenih unutar Starshipa
Šest Raptora testno postavljenih unutar Starshipa