Sljedeće NASA-ine astronaute na Mjesec će spustiti SpaceX-ov Starship

Već je poznato da NASA do 2024. godine želi, u sklopu projekta Artemis, na Mjesec ponovno poslati ljudsku posadu. Za realizaciju ovog plana jedan od glavnih partnera bit će SpaceX

Sandro Vrbanus subota, 17. travnja 2021. u 10:42

NASA-in program Artemis trebao bi biti za 21. stoljeće ono što je Apollo bio za 20. – svemirski program koji će probijati granice i inspirirati mlađe generacije na istraživanje svemira te im općenito pobuditi interes za tehnologijom. U sklopu ovog programa NASA planira istraživati Mjesec, u njegovoj orbiti stvoriti trajnu bazu, potom sletjeti na njega (u prvoj posadi će biti i prva žena i prva osoba koja nije bijele boje kože, najavljeno je ranije), a kasnije Mjesečevu bazu koristiti i za daljnja istraživanja svemira, primarno Marsa.

Do Mjeseca s presjedanjem

Naravno, NASA danas nema budžet koliki je imala u vrijeme misija Apollo, pa će morati surađivati s privatnim sektorom. Odlučeno je tako da će astronaute do Mjesečeve orbite prevoziti svojom raketom SLS (Space Launch System), koja će tamo dopremiti novu letjelicu Orion.

Nakon toga, pak, astronauti će prijeći u drugi svemirski brod/lander kojim će se moći spustiti na površinu našeg prirodnog satelita. U prvoj planiranoj misiji na Mjesecu bi posada trebala provesti oko tjedan dana, prije povratka Starshipom u orbitu i putovanja natrag prema Zemlji, ponovno Orionom.

Ovako to zamišlja NASA
Ovako to zamišlja NASA

SpaceX bio najjeftiniji

U natječaju za ovaj posao bili su SpaceX, Blue Origin i Dynetics, a sinoć je objavljeno kako će ugovor biti povjeren Muskovoj kompaniji. SpaceX je odabran iz dva razloga – prvi je financijski, jer su bili jedina kompanija koja je pristala sniziti cijenu na "samo" 2,89 milijarde dolara. Drugi je razlog povezan s prvim. Naime, SpaceX cijenu može sniziti jer u poodmakloj fazi razvoja već ima letjelicu koja će biti spremna odgovoriti na izazov slijetanja na Mjesec – Starship.

NASA-i je prilikom donošenja odluke bilo i vrlo važno što je Starship već četiri puta letio (doduše, nije baš uspješno sletio), dok su konkurenti u natječaju prikazali tek da imaju tehnologiju kojom mogu početi razvijati funkcionalan svemirski brod. Sigurno veliku ulogu ima i činjenica da je NASA za svoje misije već odabirala rakete Falcon 9 SpaceX-a. Jedna od njih lansirat će već treću posadu astronauta na ISS, i to već ovoga tjedna iz svemirskog centra Kennedy na Floridi.

Kad je riječ o Starshipu, nakon četiri prototipa (oznaka SN8SN 11) koji su polijetali i nakon toga eksplodirali, SpaceX je odlučio preskočiti tri planirane iteracije i na lansirnu rampu izgurati još napredniju raketu, oznake SN15. Ona bi također trebala biti testirana ovoga tjedna u njihovoj bazi Starbase u Teksasu.

📢 Uštedi do 30%

TOP!

Logitech

Vrhunska Logitech periferija nezaobilazan je dodatak za tvoj radni stol.

Kupi

📢 Uštedi 800 kn

TOP!

HUAWEI MateView GT

27" monitor sa zakrivljenim zaslonom i velikom brzinom osvježavanja savršen je za učenje, igranje i rad.

2.199 kn 2.999 kn Kupi

📢 Besplatna dostava

TOP!

DELL

DELL Vostro 3510 s Core i7 procesorom, 16GB RAM-a te 15.6" IPS ekranom i vrhunski monitori.

Od 1499 kn Kupi


2-sistemski bass reflex zvučnici

KEF LS50

Najprecizniji, impresivan zvuk, Uni-Q 12. generacije s MAT nizom drajvera za iznimnu akustičnu točnost, 47 Hz - 45 kHz, 40-100 W, 8 Ω, 85 dB.

7.399 kn 9.749 kn Kupi

7.2-kanalni AV receiver

MARANTZ NR1711

Tanak dizajn, iznimne performanse, 8K Ultra HD, HEOS, 90W po kanalu, eARC HDMI, Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay 2.

6.799 kn Kupi