CircuitMess prošle godine dostigao milijun eura prihoda

Domaći startup CircuitMess u godinu je dana narastao za gotovo 100% i ostvario prihode veće od milijun eura, i to bez uključenih prihoda od posljednje velike crowdfunding kampanje za Batmobile

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. siječnja 2022. u 12:28

Kada smo, početkom listopada prošle godine, svjedočili lansiranju nove crowdfunding kampanje CircuitMessa, one za edukacijski 'uradi sam' Batmobile, u suradnji sa studijem Warner Bros, pokretač ovog startupa Albert Gajšak najavio nam je kako će do kraja godine njegova tvrtka imati prihode od barem milijun eura. Svoj su zacrtani cilj i ostvarili, pa su se ovih dana pohvalili svojim rezultatom koji je značajno bolji od toga, kao i planovima za ovu godinu.

Prihod CircuitMessa je u 2021. godini iznosio je 8.400,000 kuna (dakle više od 1,1 milijun eura), što je rast od čak 92% u odnosu na 2020. godinu, kada im je prihod bio 4.373,435 kuna.

Lokalna proizvodnja i globalni izvoz

Trenutačno ovaj startup broji čak 23 zaposlenika u svom razvojno-proizvodnom pogonu u Zagrebu (Lučko). Mladi i ambiciozni tim prošle je godine isporučio preko 17.000 paketa edukativnih STEM setova u 70 država diljem svijeta. Posebnost proizvoda leži u tome što se cijeli proces – od dizajna i razvoja, proizvodnje, ručne kontrole kvalitete i pakiranja – odvija upravo u Hrvatskoj.

To im je omogućilo da u 2021. na tržište lansiraju čak četiri nova proizvoda: Jay-D (uradi-sam DJ mikseta), Wheelson (autonomi automobil), ByteBoi (edukativna uradi-sam retro igraća konzola) i Wacky robots (set od pet robota za učenje elektronike i lemljenja). Za Božić se CircuitMess udružio s hrvatskom Udrugom za blockchain i kriptovalute (UBIK) te su Wacky roboti bili fokus njihove humanitarne akcije. Za svakog doniranog robotića, CircuitMess je poklonio još jednog. Ovom akcijom su prikupili preko 153.000 kuna i time osigurali edukativno-zabavne setove za sve štićenike domova za nezbrinutu djecu u cijeloj Hrvatskoj.

Batmobile s hrvatskom registracijom

Najkompleksniji pothvat CircuitMessa u od početka poslovanja 2017. godine svakako je bila Kickstarter kampanja za Batmobile. Riječ je o licenciranom uradi-sam Batmobileu koji podučava djecu i odrasle elektronici i programiranju.

Crowdfunding kampanja za Batmobile uspješno je završila u prosincu 2021., a podržalo ju je bilo čak 2.427 kupaca. Njome je prikupljeno prednarudžbi u vrijednosti od preko 388,000 američkih dolara (oko 2,5 milijuna kuna). Gajšak napominje kako taj prihod nije ušao u poslovne rezultate za 2021. godinu, jer će se on evidentirati tek prilikom isporuke proizvoda – koja je zakazana za srpanj ove godine. Time je CircuitMess već sada na dobrom putu da u 2022. nadmaši prošlogodišnji rezultat.

Uz pripremu Batmobilea za isporuku, ekipa iz CircuitMessa već radi i na smišljanju novih proizvoda te realizaciji prve investicijske runde financiranja koja će im pomoći dodatno ubrzati rast poslovanja. Želite li se priključiti njihovoj priči, napominju i da imaju ponešto otvorenih radnih mjesta.