Europska središnja banka odabrala prve partnere na projektu digitalnog eura

Među europskim kompanijama specijaliziranima za područje fintecha ističe se jedan neočekivani partner, američki div internetske trgovine, Amazon

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 19. rujna 2022. u 06:00

U Europskoj središnjoj banci (ECB) nastavljaju s projektom digitalnog eura, službene kriptovalute koja bi bila izdavana od strane središnjih monetarnih vlasti, a služila bi za razna digitalna plaćanja. Ta bi tehnologija trebala zaživjeti 2026. godine, a cilj je da se projektom "digitalizacije" eura ojača monetarni suverenitet i olakšaju digitalna plaćanja diljem Europske unije.

Sustav plaćanja digitalnim eurom bio bi besplatan, jednostavan i pristupačan svima i svugdje, najavio je u svibnju Fabio Panetta, član izvršnog odbora Europske središnje banke. ECB od prošle godine ima i radnu skupinu koja se bavi određivanjem prioriteta i traženja optimalnih tehničkih rješenja.

Amazon jedan od odabranih

Ove subote ECB je objavio i kako su odabrali vanjske partnere, privatne kompanije, koje će im pomoći u razvoju prototipa korisničkih sučelja za projekt digitalnog eura. Cilj im je izraditi prototipe pojedinih dijelova sustava i provjeriti kako se oni uklapaju u tehnologiju koja stoji iza digitalnog eura. Pet odabranih kompanija imat će zadatak izraditi svoja korisnička sučelja za platne terminale (praktički samo frontend rješenja), koja će potom biti spojena s ECB-ovim backendom. Za sada ne postoje planovi da se ovi prototipi zaista iskoriste i u finalnom projektu.

Pet prvih odabranih partnera u projektu digitalnog eura su:

CaixaBank, španjolska financijska institucija, koja će izraditi sučelje za online plaćanja od jednog korisnika drugome (peer-to-peer). Sučelje za takva plaćanja, ali u offline okruženju, razvijat će francuska kompanija za digitalna plaćanja Worldline. Sučelje za plaćanja na prodajnom mjestu, koja inicira platitelj, izradit će bankovno udruženje EPI (European Payment Initiative), a za plaćanja inicirana od strane primatelja novca bit će zadužen talijanski Nexi. Naposlijetku, za izradu sučelja koje bi se koristilo u plaćanjima u e-trgovini odabran je jedini neeuropski partner na ovom projektu, Amazon.

Svi oni odabrani su na javnom pozivu, između ukupno 54 kompanije koje su se na isti javile. Izrada ovih prototipa bitan je dio dvogodišnjeg istraživanja radne skupine ECB-a. Ono bi trebalo biti završeno tijekom prvog tromjesečja sljedeće godine, kada će biti predstavljeni i prvi rezultati rada.