Huawei nastavlja s dobrim rezultatima usprkos SAD-u

Iako i dalje traju sankcije koje onemogućavaju Huaweiju instaliranje Googleovih aplikacija na svoje mobitele, ova kineska kompanija ne posustaje kad je riječ o rastu prodaje

Sandro Vrbanus srijeda, 16. listopada 2019. u 14:41

Prošlo je gotovo pola godine otkako je Huawei završio na crnoj listi američkih vlasti i kako mu je Google ukinuo pristup aplikacijama u Play Storeu – no prodaja mobitela kod ovog kineskog proizvođača ne jenjava. Krajem prošlog kvartala bilježili su tako 24%-tni porast prodaje, a niti na kraju trećeg tromjesečja ove godine situacija nije mnogo drugačija.

Iz Huaweija je objavljeno kako je u trećem kvartalu prodaja porasla za 27%, dakle raste čak i bržim tempom nego ranije. Gledano na razini prvih devet mjeseci ove godine, kineski je div povećao prodaju za 24,4% u odnosu na prvih devet mjeseci 2018. godine. Ukupni su im prihodi u tom razdoblju iznosili 86 milijardi dolara, a isporučili su više od 185 milijuna mobitela (odnosno 26% više nego lani u istom periodu).

Neto marža Huaweija i u ovom je razdoblju 8,7%, jednaka kakva je bila i u prošlom kvartalu. Kompanija se, kažu, nastavila fokusirati na ICT infrastrukturu i pametne uređaje, te nastavila povećavati efikasnost i kvalitetu svojeg poslovanja. Ubrzalo se i poslovanje vezano uz 5G mreže, a Huawei je već potpisao više od 60 komercijalnih ugovora s vodećim svjetskim telekomima i isporučio je preko 400 tisuća 5G antenskih jedinica.