Robot Pepper više se neće proizvoditi

Japanski SoftBank prodao je robotički odjel Boston Dynamics Hyundaiju, a više navodno neće proizvoditi niti svoj "zaštitni znak", simpatičnog humanoidnog robota Pepper

Sandro Vrbanus utorak, 29. lipnja 2021. u 13:05

Japanska investicijska i tehnološka grupacija SoftBank srezala je velik broj radnih mjesta u svojim robotičkim odjelima. Ovu informaciju doznao je Reuters, koji prenosi da bi u Francuskoj trebalo biti otpušteno oko 330 ljudi iz SoftBankove robotičke središnjice. Gašenje poslovanja s robotima u skladu je s nedavnom prodajom velike i napredne kompanije Boston Dynamics, koju je japanski koncern prodao Hyundaiju.

Istodobno sa svim ovim potezima, doznaje se i kako je prošle godine zaustavljena proizvodnja malenog humanoidnog robota Pepper, koji je bio svojevrsni zaštitni znak robotičkih inicijativa SoftBanka. Sada, nakon prodaje Boston Dynamicsa i najavljenog otpuštanja radnika, čini se kako se proizvodnja Peppera neće niti nastaviti.

Peppera su razvili u SoftBanku, ali ga je sklapao Foxconn. Interes kupaca navodno nije bio na očekivanim razinama, pa je proizvodnja lani bila privremeno prekinuta. Sada, pak, niti ima interesa niti je isplativo ponovno je pokretati, navode upućeni izvori. Ukupno je do sada proizvedeno oko 27 tisuća primjeraka ovog robota.

Nedavno bio u Hrvatskom saboru

Robot Pepper je prošloga mjeseca bio i gost Hrvatskog sabora. Tada je, u sklopu Konferencije o budućnosti Europe – vizija Hrvatske, posredstvom Centra za umjetnu inteligenciju FER-a, nakratko došao u sabornicu i uključio se u raspravu. U nastavku donosimo video tog događaja.