Sve više freelancera prima honorare u kriptovalutama

Trend isplate naknada u kriptovalutama sve je 'opipljiviji', a upravo to pokazuju i podaci brojnih renomiranih tvrtki u svijetu

Matej Markovinović ponedjeljak, 3. srpnja 2023. u 11:02
📷 Foto: Unpslash
Foto: Unpslash

Prema poslovnim podacima tvrtki, plaćanje freelancera u kriptovalutama posljednjih godina postaje sve učestalije.

Kako prenosi Bloomberg Adria, tom trendu pridonosi sve češće prihvaćanje kriptovaluta kao legitimna metoda plaćanja, rastući trend obrazovanja o digitalnim valutama te ubrzani tehnološki razvoj s naglaskom na digitalizaciju i umjetnu inteligenciju.

Navodi se, naime, da se na jednom od vodećih servisa za zapošljavanje freelancera, goLance, 2021. godine najmanje pet posto svih honorara isplatilo u kriptovalutama. Taj se udio godinu dana kasnije popeo na 10 posto, a očekuje se da će u 2023. dosegnuti 17 posto.

Dan Westgarth, glavni direktor za ljudske resurse još jednog takvog servisa, Deela, ističe da je upravo sve češće isplaćivanje plaća u kriptovalutama odgovor na političku i ekonomski nestabilnost koja je potaknula fluktuacije nacionalnih valuta. Kaže, također, da najveći udio takvih isplata imaju upravo tvrtke u Latinskoj Americi, čak 54 posto u razdoblju između siječnja i svibnja ove godine.

U istom razdoblju u Europi, na Bliskom istoku i u Africi, isplate kriptoplaća činile su 38 posto svih isplata putem kriptovaluta, a u azijsko-pacifičkim zemljama i zemljama pokreta nesvrstanih, zajedno su činile manje od 10 posto. Napominjemo da su ovo podaci o plaćama koje su isplaćene onima koji koriste servis Deel.