Većinu Snapdragon 8 Gen 3 SoC-ova proizvodit će TSMC

Snapdragon 8 Gen 3 trebao bi biti skuplji za proizvodnju, što će najviše osjetiti kupci koji će morati dati više novaca za najjače Android mobitele

Matej Markovinović utorak, 3. siječnja 2023. u 06:00
📷 Foto: Qualcomm
Foto: Qualcomm

Iako je Snapdragon 8 Gen 2 na tržištu tek nekoliko mjeseci, već se „šuška“ o Qualcommovom najnovijem SoC-u za najjače mobitele. Kako prenosi azijski poslovni portal, Business Next, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) će napraviti većinu Snapdragon 8 Gen 3 SoC-ova.

Naime, Snapdragon 8 Gen 3 bit će napravljen na TSMC-ovom 3-nanometarskom proizvodnom procesu, zbog stope prinosa (yield rate) od čak 80 posto. Za usporedbu, trenutačna stopa prinosa 3-nanometarske GAA pločice je između 60 i 70 posto, stoga nije čudno zašto će Qualcomm prepustiti većinsku proizvodnju tajvanskom proizvođaču.

No, proizvodnja 3-nanometarskih SoC-ova donosi dodatne troškove koji će vjerojatno utjecati na kupce. Kako piše GSM Arena, Qualcomm će trebati plaćati proizvođačima više po jednoj pločici, što znači da će i partneri za korištenje Snapdragona 8 Gen 3 u svojim mobitelima trebati platiti veći iznos novaca.

Prema tome, Snapdragon 8 Gen 3 bit će skuplji od sadašnjeg Snapdragona 8 Gen 2, što će gotovo sigurno podići cijenu Android flagshipa u 2024. godini.