Nova NFT kriptomarka Hrvatske pošte nosi lik Nikole Tesle

Hrvatska pošta u suradnji s tvrtkama BitX i Marrow Labs predstavila je četvrtu hrvatsku kriptomarku. Nakon poštanskih motiva i Nevere, na najnovijem će izdanju biti proslavljeni znanstvenik

Sandro Vrbanus utorak, 20. prosinca 2022. u 06:00

Hrvatska pošta najavila je kako će u optjecaj 20. prosinca pustiti svoju četvrtu po redu kriptomarku, izdanu u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Motiv na njoj bit će znanstvenik Nikola Tesla i njegov toranj za Svjetski bežični sustav. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 50 kuna tiskana je u 30.000 primjeraka.

Digitalna filatelija

Novo izdanje kriptomarke Hrvatska pošta realizirala je u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs, kao i s Tehničkim muzejom Nikola Tesla. Ovo je četvrto izdanje kriptomarke, koja ima svoj fizički dio te onaj digitalni, u obliku nezamjenjivog digitalnog tokena na blockchainu (NFT). Prva dva imala su poštanske motive, dok je na trećem motiv bio hrvatski električni superautomobil Rimac Nevera.

Kupnjom kriptomarke dobiva se fizička poštanska marka, koju je moguće iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalnu marku u obliku NFT-a. Takvi tokeni imaju sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke čime se postiže prebacivanje filatelije u digitalni svijet.

Pet kategorija

Digitalno izdanje kriptomarke dostupno je u pet različitih kategorija, svaka s motivom jednog od Teslinih izuma. Najekskluzivniji digitalni motiv, dostupan u samo 2.000 primjeraka, Teslin je pokus s jajetom u okretnom magnetskom polju, a Teslina turbina dostupna je u najviše primjeraka, njih 10.000. Teslina zavojnica digitalni je motiv dostupan u 8.000, Teslin sustav bežičnog prijenosa signala u 6.000, a digitalni motiv Teslina broda na daljinsko upravljanje u 4.000 primjeraka.

Nova kriptomarka moći će se kupiti u poštanskim uredima te u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, gdje će se moći platiti i kriptovalutama.