Preko eBaya će se uskoro moći kupovati i prodavati NFT-i

Velika pozornost javnosti, medijska izloženost, brojne diskusije, a sigurno i velik novac koji se vrti oko NFT-a privukli su veliku internetsku platformu za aukcije na njihovo uključivanje u svoju ponudu

Sandro Vrbanus četvrtak, 13. svibnja 2021. u 06:50

U posljednje se vrijeme iznimno mnogo govori, piše i diskutira o novoj "pošasti" u svijetu digitalnog kolekcionarstva, nezamjenjivim (non-fungible) tokenima, za koje ste čuli pod kraticom NFT. Ovaj oblik digitalne imovine, odnosno više dokaza vlasništva nad nekom drugom imovinom, u velikom je porastu u posljednje vrijeme, pa se i internetski trgovac s najvećim iskustvom u online dražbama, eBay, odlučio pozabaviti njime.

Njihova je platforma, kažu, već preko 25 godina glavno svjetsko odredište na kojem se prodaju kolekcionarski predmeti, s milijunima kupaca i prodavača. Kao takva, nikada nije okretala glavu od napretka tehnologije, pa će sada prigrliti i digitalno skupljanje NFT tokena na blockchainu kao predmeta od potencijalno velike, čak i višemilijunske, vrijednosti.

Visoka cijena = velika provizija

Svoju ekspertizu u aukcijama i posredovanju nastalu tijekom godina eBay će sada preseliti i u digitalnu domenu, u želji da i dalje ostane prvi izbor kolekcionarima koji traže kakvu rijetku, teško dostupnu ili jedinstvenu imovinu za koju su spremni dati pozamašni iznos novca. NFT-i otvaraju nove mogućnosti kako za kupce tako i za prodavače i posrednike, a u eBayu se nadaju da će im uvođenje podrške za trgovanje digitalnim nezamjenjivim tokenima otvoriti put do nove generacije kolekcionara, orijentiranih primarno na digitalni svijet.

Od sada su, dakle, pravila o korištenju eBaya nadopunjena tako da dozvoljavaju kupnju i prodaju NFT-a. U prvom koraku ovaj oblik digitalne imovine moći će na njihovoj platformi prodavati samo provjereni prodavači koji zadovoljavaju najviše standarde u pogledu vjerodostojnosti. Prve kategorije u kojima će se moći, osim fizičkih predmeta, kupiti i poneki NFT token bit će kolekcionarske karte, glazba, zabava i umjetnost.

U narednim će mjesecima opcije biti proširene, a eBay obećava dodati i nove tehničke mogućnosti trgovanja na blockchainu u skorijoj budućnosti.