John McAfee pronađen mrtav, navodno se radi o samoubojstvu

Kontroverzni poduzetnik pronađen je mrtav u španjolskom zatvoru nedugo nakon što je tamošnji sud odobrio njegovo izručenje SAD-u zbog optužbi za izbjegavanje plaćanje poreza

Sandro Vrbanus srijeda, 23. lipnja 2021. u 22:26

Američki poduzetnik John McAfee, osnivač antivirusne kompanije McAfee i zagovornik kriptovaluta, ali i osoba koja je imala problema sa zakonima SAD-a – pronađen je u srijedu uvečer mrtav u ćeliji u zatvoru u Barceloni.

Podsjetimo na kratku povijest koja je dovela do ovog tragičnog ishoda. Osnivač nekada vrlo poznate antivirusne kompanije, koja i dalje bez njega funkcionira pod njegovim prezimenom, posljednjih se godina bavio investiranjem u kriptovalute, promoviranjem inicijalnih javnih ponuda digitalnih coina (ICO), a pokušao se kandidirati i za predsjednika SAD-a.

75-godišnji McAfee je navodno posljednjih godina na raznim kriptoprojektima zaradio preko 23 milijuna dolara, većinom baveći se promotivnim aktivnostima. Međutim, u razdoblju od 2014. do 2018. godine propustio je predati poreznu prijavu vlastima SAD-a i na svoju zaradu platiti porez. Protiv njega je tako u lipnju prošle godine bila podignuta optužnica. Od nje je McAfee pobjegao u Španjolsku, gdje je i uhićen u listopadu prošle godine.

Ukupna maksimalna kazna za djela koja su mu se stavljala na teret bila je i do 30 godina zatvora uz plaćanje kazne od 350.000 dolara. Ove srijede, 23. lipnja, sud u Barceloni odobrio je njegovo izručenje SAD-u, upravo zbog optužbi za kaznena djela financijskog kriminala (manipulacije tržištima kriptovaluta) i izbjegavanja plaćanja poreza. Nedugo nakon te sudske odluke kontroverzni je Amerikanac pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji, a sve upućuje na to da si je oduzeo život – poručilo je španjolsko Ministarstvo pravosuđa.

Zanimljivo, već u prvim minutama nakon vijesti o samoubojstvu, netko je na Twitteru iskopao staru McAfeejevu objavu u kojoj kaže da mu je u zatvoru dobro. Napisao je tada da neće biti kriv ako mu se dogodi nešto tipa "samoubojstva". I u smrti je, dakle, ostao kontroverzan, a tko zna, možda i začetnik neke nove teorije zavjere.