Preživio Bezosovu raketu pa poginuo u Cessni

Glen de Vries, jedan od prvih privatnih svemirskih turista koji je poletio do ruba svemira s Blue Originovom raketom New Shepard, poginuo je u nesreći malenog privatnog zrakoplova

Sandro Vrbanus subota, 13. studenog 2021. u 13:01

Glen de Vries, poduzetnik koji je vlastitim novcem platio nedavni let raketom Blue Origina do ruba svemira i tamo nakratko iskusio bestežinsko stanje, poginuo je ovoga tjedna u daleko manje opasnoj vožnji – prilikom trenažnog leta privatnim zrakoplovom.

De Vries je inače bio osnivač platforme za medicinska istraživanja Medidata Solutions, a na rub svemira je prošloga mjeseca letio u društvu Williama Shatnera. Taj je let bio medijski prilično atraktivan upravo zbog "kapetana Kirka", koji je tamo i bio primarno zbog toga, dok je De Vries bio jedan od svemirskih turista s Blue Originove liste čekanja.

Kobni trenažni let

Manje od mjesec dana nakon što je bio sudionikom ovog svemirskog leta, 49-godišnji De Vries je, nažalost, poginuo u zrakoplovnoj nesreći. Dogodilo se to ovoga četvrtka u američkoj saveznoj državi New Jersey, kada je trenažni let Cessnom 172, u kojoj je De Vries bio učenik, završio tragično. Cessna je pala u blizini jezera Kemah, a pritom je smrtno stradao i njegov instruktor leta.

U istragu su se uključile nadležne američke agencije za sigurnost prometa (NTSB) i avijaciju (FAA). Od de Vriesa su se objavom oprostili i iz Blue Origina, napisavši kako je imao veliku strast za avijaciju i humanitarni rad.

"Cijelu sam karijeru posvetio produženju ljudskoga života. No, s ograničenim materijalima i energijom na Zemlji, moramo se okrenuti svemiru kako bismo omogućili civilizaciji da napreduje", prije svemirskog leta izjavio je sada pokojni de Vries. "Prolaznost vremena, baš kao i resursi na Zemlji, sada se čine još dragocjenijima s ovom proširenom perspektivom", izjavio je nakon slijetanja Blue Originove putničke kapsule.

Najmanji i najtanji 14" gaming prijenosnik s AMD Ryzen

165 Hz

RAZER Blade 14

Ryzen 9 5900HX, 16GB, 1000GB SSD, GeForce RTX 3070 8GB, 14" QHD 165Hz, Windows 10

17.499 kn 18.799 kn Kupi


Bežični HiFi zvučnici

AUDIOENGINE A2BT

Premium aktivni zvučnici sa stereo zvukom visoke vjernosti spajaju se sa vašom glazbom sa bilo koje aplikacije ili uređaja u sekundi. Vrhunski Bluetooth mini kućni glazbeni sustav savršen je za radnu površinu ili manje prostore.

1299 2289 Kupi

Prijenosni zvučnik

JBL GO 2 champagne

Prijenosni Bluetooth zvučnik za bežični streaming glazbe sa pametnog telefona ili tableta sa ugrađenom punjivom baterijom za do 5 sati reprodukcije, vodootpornim dizajnom i ugrađenim mikrofonom. Dolazi sa audio kabelom.

189 279 Kupi