BFS 2021: Tehno punkeri koji krše sva pravila

Glazbena industrija, scenska umjetnost, ugostiteljstvo i rekreativni sport nakratko su stavljeni na čekanje, no naši današnji gosti nisu dali da im to zauzda kreativnost

Sandro Vrbanus četvrtak, 4. veljače 2021. u 18:10

Posljednji panel dana rezerviran je za techno punkere, ljude koji su u uvjetima pandemije i nedostatka redovnog posla pribjegli diverzijama na društvenim mrežama i tako izrazili svoju kreativnost. Moderator je Bojan Mušćet iz HT-a, a sudionici glazbenik i čupač p***e  Damir Martinović – Mrle, scenska umjetnica Ivanka Mazurkijević, chef Ivan Pažanin te Mario Valentić, fitness trener i glumac.

Mrle je pojasnio kako je došao na ideju snimanja zvukova grada pomoću posebnog stroja, koji iz te buke i mora izrađuje skulpturu – i tako je nastao projekt Sailor, ostvaren u suradnji umjetnika i znanstvenika. Rezultat njega je Zvučni karburator, koji uzima zvukove grada, obrađuje ih i manifestira ih kroz špricanje vode koja kasnije isparava i stvara skulpturu.

Na ovom inovativnom projektu surađivala je i njegova partnerica Ivanka Mazurkijević koja je stvorila i pjesmu i festival imena Sailor. Ivan Pažanin, iako javnosti poznat kao chef, na ledolomcu je plovio duže od godine dana, i potom se kući vratio kao "druga osoba", a pomorskim iskustvom pohvalio se i Mrle, pa tako današnji panelisti imaju, osim umjetnosti i kršenja svih pravila u poslu, još jednu zajedničku notu. Mario Valentić, rodom iz Petrinje, nije plovio morima ali utjehu i psihički mir nalazi u treningu.

Vratimo li se godinu dana unatrag, u vrijeme početka prvog lockdowna, Mrle kaže kako mu je zatvaranje dobro došlo. Usred poslovno užurbanog perioda prvo se odmorio, pa je krenuo s vježbanjem. Onda mu je došla ideja da svoje treninge snima i izražava se kroz promišljanja svojih dvaju alter ega – Čupača P***e koji brine o tijelu i Kaluđerice Bez Nosa koja se više bavi duhovnim pitanjima.

Ivanka je svoje umjetničke projekte komercijalizirala kroz Kišne razdragance, projekt slikovnice za djecu. Pažanin se u lockdownu također okrenuo kuhanju i objavi svojih uradaka na društvenim mrežama, a u svemu mu je značajno pomogla i činjenica da je kuhanje sve više "in".

Mario Valentić treninge je, u izostanku onih uživo, prebacio na Zoom i WhatsApp, i kaže da će i ubuduće nastaviti s takvim digitalnim iskustvom – naravno, ne uvijek i ne u svakom slučaju, ali da će mu tehnologija sigurno pomoći i dalje. Osim ovih aplikacija, svi panelisti aktivno se služe Instagramom i Facebookom, i to su im platforme kojima primarno komuniciraju sa svojom publikom.