Kapsula Starliner uspješno se vratila na Zemlju

Boeingova nova svemirska kapsula za prijevoz astronauta i tereta provela je pet dana u orbiti, a potom se odvojila od Međunarodne svemirske postaje i uspješno vratila na planirano mjesto

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. svibnja 2022. u 11:33

Prošloga tjedna odletjela je u orbitu, potom se priključila na Međunarodnu svemirsku postaju i ostala tamo pet dana, kako je bilo i planirano. Nakon toga, Boeingova nova pokusna svemirska kapsula Starliner odvojena je od ISS-a, deorbitirana na siguran i kontroliran način te se vratila na Zemlju. Prizemljila je uz pomoć padobrana i zračnih jastuka na vojno testno polje White Sands Missile Range u Novom Meksiku tijekom prošle noći (po našem vremenu).

Kapsula Starliner ovime je uspješno okončala svoj prvi orbitalni test, koji je, kako smo već pisali, bio ukupno drugo lansiranje iz trećeg pokušaja. Uvođenjem nove kapsule u operativnu upotrebu, što bi se trebalo dogoditi do kraja godine, NASA i SAD će dobiti još jednog pružatelja usluga prijevoza astronauta u orbitu, povrh već provjerenog SpaceX-a.

Sve prema planu

"NASA-in program komercijalnog prijevoza posade i partner Boeing danas su načinili velik i uspješan korak na putu ka omogućavanju još više svemirskih misija s posadom, prema Međunarodnoj svemirskoj postaji, s američkom letjelicom i s američkog tla", kazao je direktor NASA-e Bill Nelson.

Tijekom svoje misije, Starliner je na ISS dopremio oko 250 kilograma raznog tereta te na Zemlju vratio oko 300 kilograma. U kapsuli je bio smješten i "pokusni putnik" – lutka nalik čovjeku, nazvana Rosie. U njoj su bili smješteni senzori, njih ukupno 15, koji su bilježili podatke o tome što bi astronauti mogli osjetiti kada se jednom nađu u sjedalu Starlinera.

Nakon što su prikupili kapsulu iz pustinje Novog Meksika, Boeingovi će je stručnjaci otpremiti u svemirski centar Kennedy na Floridi kako bi je analizirali. Pokaže li se da je sve prošlo kako je bilo planirano, Stalinerova sljedeća misija bit će lansiranje prve posade na Međunarodnu svemirsku postaju.