Međunarodna svemirska postaja opet "pušta" zrak

Kao i kada je na ruskoj kapsuli Sojuz MS-09 pronađena rupa, astronauti u orbiti oko Zemlje će još jednom morati pronaći uzrok laganog curenja zraka iz ISS-a primijećenog nedavno

Sandro Vrbanus petak, 21. kolovoza 2020. u 15:00

Vjerojatno se sjećate događaja od prije dvije godine, kada je na ruskoj kapsuli Sojuz MS-09 na Međunarodnoj svemirskoj postaji pronađena rupa kroz koju je postaja gubila zrak. U konačnici je istraga pokazala da je rupa nastala iznutra, no iz Roscosmosa nisu htjeli u javnost iznijeti detalje oko točnih uzroka i okolnosti njezinog nastanka. Tom prigodom šef NASA-e Jim Bridenstine bio je poručio da "nije dopustivo imati rupe na Međunarodnoj svemirskoj postaji", no povijest se sada ponavlja.

Vikend-servisiranje

U rujnu prošle godine, naime, NASA i partneri otkrili su da postaja ponovno negdje pušta zrak, odnosno da je curenje zraka iz nje u svemir nešto izvan razina koje su očekivane zbog raznih aktivnosti poput svemirskih šetnji. Od tada astronauti prikupljaju podatke, a nedavno je primijećeno da je curenje zraka ubrzano, pa je odlučeno kako će se pristupiti popravku.

Posada i njihova "vikend-rezidencija" Zvezda
Posada i njihova "vikend-rezidencija" Zvezda

Narednog će vikenda tako astronauti zatvoriti sve unutarnje prolaze među modulima i segmentima postaje, a tlak će u svima biti precizno praćen kako bi se izolirao onaj segment koji nije dobro zabrtvljen i u kojem se događa uočeno curenje zraka. Rezultate analize će dobiti krajem sljedećeg tjedna, a potom bi se trebalo pristupiti otkrivanju točnog uzroka curenja i njegovom popravku. Iz NASA-e poručuju kako sigurnost astronauta i same postaje nije ugrožena.

Dok se testovi obavljaju, troje članova posade koji se sada nalaze na ISS-u provest će vikend privremeno zatvoreni u ruskom servisnom modulu Zvezda.