Završena istraga oko rupe na ISS-u, Rusi kriju rezultate

Ruska svemirska agencija Roscosmos otkrila je kako je nastala lani otkrivena rupa na njihovom modulu Sojuz MS-09, no ne žele objaviti detalje

Sandro Vrbanus srijeda, 25. rujna 2019. u 14:18

Prošloga je ljeta svijet obišla vijest s Međunarodne svemirske postaje, a ticala se prilično neobičnog slučaja. Na ruskoj kapsuli Sojuz MS-09 koja je nedugo prije toga dopremila nove članove posade na ISS bila je otkrivena – rupa. Kroz nju je kisik iz postaje curio u atmosferu, što je pak aktiviralo alarme.

Posada je odmah pristupila popravku, otkrila je i zakrpala rupu, a prema tada objavljenim fotografijama činilo se kako je ista bila izbušena iznutra, i to bušilicom. Ovo je bilo potpuno  neočekivano jer su gotovo svi očekivali da bi curenje zraka s ISS-a mogao prije svega uzrokovati udar mikrometeoroida.

Naravno da su se oko ovog slučaja odmah uzbudili duhovi, spominjući čak i moguću sabotažu, a Roscosmos i NASA objavili su kako će cijeli slučaj pomno istražiti. Kapsula s rupom u međuvremenu se sigurno vratila na Zemlju, gdje su Rusi odmah započeli s istragom.

Znamo, ali nećemo vam reći

Sada, više od godine dana nakon otkrića, ruska svemirska agencija tvrdi da je došla do konačnog odgovora na pitanje "Tko je probušio rupu na ISS-u?". Međutim, javnost te informacije vjerojatno neće saznati.

Dimitrij Rogozin, šef Roscosmosa, izjavio je prije nekoliko dana da je ova agencija otkrila kako je rupa nastala. "Uzeli smo sve uzorke. Jasno nam je što se dogodilo, ali nećemo vam ništa reći o tome", poručio je Rogozin na sastanku sa sudionicima ruske znanstvene konferencije Orbita mladih. "Moramo neke tajne zadržati za sebe", poručio je.

Rezultate istrage Rusi ne žele podijeliti niti s NASA-om, svojim glavnim partnerom s kojim održavaju Međunarodnu svemirsku postaju u orbiti. Potvrdio je ovo prvi čovjek američke agencije Jim Bridenstine. On je poručio da neće dopustiti da ovaj problem ugrozi dugotrajno partnerstvo, ali je rekao i kako "nije dopustivo imati rupe na Međunarodnoj svemirskoj postaji".