Rusi optužuju Amerikance za sabotažu i bušenje rupe na ISS-u

Problem s misterioznom rupom kroz koju je Međunarodna svemirska postaja gubila zrak u ruskom segmentu ponovno je aktualiziran kroz napad Roscosmosa na NASA-u putem medija

Sandro Vrbanus subota, 14. kolovoza 2021. u 21:58

Tri godine star incident, kada je na ruskoj kapsuli Sojuz bila otkrivena rupa, navodno načinjena bušilicom iznutra, ponovno je u fokusu. Naime, ruska svemirska agencija Roscosmos putem državne je novinske agencije TASS objavila odgovore na 12 američkih tvrdnji za koje kažu da nisu istinite. Sve su, dakako, vezane uz suradnju NASA-e i Roscosmosa na projektu Međunarodne svemirske postaje. Rusi pokušavaju pojasniti javnosti da u tehnologiji ne zaostaju za SAD-om, kako nemaju tehničke i operativne probleme u Agenciji, naglašavaju da su upravo oni, a ne Amerikanci stabilizirali ISS nakon nedavnih problema s modulom Nauka i slično.

No, najzanimljiviji, ali i najbizarniji dio teksta je onaj u kojem Rusija optužuje NASA-u za – sabotažu svoje kapsule prije tri godine. Sjetit ćete se da je u ljeto 2018. na ruskoj kapsuli Sojuz MS-09 bila pronađena rupa, za koju je istraga kasnije pokazala da je načinjena ručnom bušilicom iznutra. Kako i kada je ta rupa nastala, nikada nije objavljeno, no sada su iz Roscosmosa odlučili "iznijeti prljavi veš" u javnost.

Astronautkinja imala slom živaca?

Prema njihovim navodima, koje NASA ne opovrgava niti potvrđuje, sve je počelo sa zdravstvenim problemima američke astronautkinje Serene Auñón-Chancellor. Ona je tijekom boravka na ISS-u dobila trombozu vena, što je bio prvi takav slučaj u povijesti. Tada su na svemu bili angažirani i liječnici iz kontrole misije i astronauti na svemirskoj postaji, kako bi se njoj pomoglo riješiti taj problem, odnosno kako bi je se pripremilo za siguran povratak na Zemlju kapsulom Sojuz.

Serena Auñón-Chancellor
Serena Auñón-Chancellor

No, Auñón-Chancellor je, prema tvrdnjama Roscosmosa, zbog cijele situacije imala "psihološku krizu", u kojoj je u stanju rastrojenosti pokušala ubrzati svoj povratak na Zemlju. Navodno je tada uzela bušilicu, otišla do ruskog segmenta i oštetila kapsulu Sojuz ne bi li tako primorala Roscosmos da je vrati iz orbite prije reda. Kao dokaze za to, Rusi navode činjenicu da je oko jedne izbušene rupe bilo još sedam pokušaja bušenja kod kojih je bušilica skliznula po površini – što pokazuje da je njome baratao netko nestručan i to u bestežinskom stanju.

NASA nema komentara

Roscosmos tvrdi da im Amerikanci nisu omogućili analizu alata i krhotina nastalih kod bušenja, nadzorna kamera na spoju američkog i ruskog segmenta u to vrijeme nije radila, a američki astronauti odbili su poligrafsko testiranje. Sve to upućuje Roscosmos na zavjeru i sabotažu, na što NASA poručuje samo kako s partnerima surađuju na sigurnosti misije, te da neće komentirati zdravstveno stanje članova posade zbog očuvanja njihove privatnosti.

O slučaju se oglasila tek Kathy Lueders, voditeljica programa svemirskih letova u NASA-i, koja je putem Twittera poručila da vjeruje u profesionalnost svojih članova posade te smatra da ruske optužbe nisu vjerodostojne.