Rusi pronašli pukotine u najstarijem modulu Međunarodne svemirske postaje

Modul Zora (Zarja) lansiran je 1998. godine kao prvi modul tada nove svemirske postaje. Sada su kozmonauti otkrili nekoliko površinskih pukotina za koje se plaše da bi se mogle proširiti

Sandro Vrbanus četvrtak, 2. rujna 2021. u 06:00

Vladimir Solovjev, bivši kozmonaut, a sada glavni inženjer ruske svemirske kompanije Energia, za agenciju RIA je govorio o stanju Međunarodne svemirske postaje. U tom je razgovoru prvi puta u javnosti otkrio da su ruski kozmonauti nedavno otkrili manje površinske pukotine u modulu Zora (Zarja), za koje se smatra da bi se mogle proširiti i tako postati opasne za postaju.

Solovjev nije otkrio jesu li ove pukotine uzrokovale curenje zraka iz ISS-a, kao što je to bio slučaj nekoliko puta u bliskoj prošlosti. U jednom od slučajeva slične su pukotine mjesecima mučile posadu i kontrolu misije, dok na kraju nisu otkrivene u ruskom modulu Zvezda te uspješno zakrpane.

Postaja je stara, i to se vidi

Površinska napuknuća na ovom modulu ne bi trebala biti neočekivana, budući da je riječ o najstarijem modulu. On je razvijen još za umirovljenu rusku svemirsku postaju Mir, da bi kasnije postao prvi lansirani modul današnjeg ISS-a. Puno službeno ime modula jest Funkcionalni teretni blok (Functional Cargo Block, FCB), a Energia ga je u orbitu lansirala 20. studenog 1998. godine – dakle prije gotovo 23 godine. Danas se Zora koristi primarno kao skladište.

Iz ruskog Roscosmosa ranije su upozorili da opremu na Međunarodnoj svemirskoj postaji već nagriza zub vremena, što bi moglo izazvati velik broj kvarova nakon 2025. godine. Za sada je službeni stav ruske svemirske agencije da će s SAD-om i partnerima na ovom projektu surađivati najmanje do 2024. godine, a o daljnjoj se suradnji tek treba pregovarati.

Nedavno je, podsjetimo, Roscosmos javno napao NASA-u za prikrivanje psihičke krize jedne njihove astronautkinje koja je, navodno, namjerno izbušila rupu u ruskoj kapsuli Sojuz kako bi ubrzala svoj povratak na Zemlju. Isto tako Rusi su nezadovoljni tretmanom NASA-e i njihovim izjavama o nedavnoj destabilizaciji cijele postaje nakon spajanja modula Nauka.

Modul Zora dug je 12,5 metara, promjera 4 metra te mase oko 20 tona
Modul Zora dug je 12,5 metara, promjera 4 metra te mase oko 20 tona


HI-FI EXPERIENCE WEEK

KEF

Od 28.11. do 16.12. 2022. posjeti našu slušaonu na Zagrebačkom Velesajmu i uživaj u KEF Wireless aktivnim zvučnicima.

Kupi

BT naglavne slušalice

BOWERS & WILKINS PX7 S2

Hybrid Noise Cancellation, Ambient Pass-Through, Wear-Detection Sensor, do 30 sati reprodukcije, 6 mikrofona, vrhunski dizajn.

2.799 kn 371,49 € Kupi

2-smjerni bookshelf zvučnici

MONITOR AUDIO BRONZE 100

37 – 30.000 Hz, 87 dB, 8 ohma, 100W RMS, 30 - 100 W, HiVe II port sustav, C-CAM Gold Dome visokotonac, C-CAM mid-bass driver.

3.949 kn 524,12 € Kupi