Zrak iz Međunarodne svemirske postaje više ne curi

Ruski su kozmonauti proteklih dana radili na popravljanju posljednje pronađene pukotine u svojem modulu Zvezda kroz koju je ISS polako gubio zrak

Sandro Vrbanus utorak, 9. ožujka 2021. u 12:37

Priča o rupama i pukotinama na Međunarodnoj svemirskoj postaji imala je do sada nekoliko nastavaka. Sve je započelo još u kolovozu 2018. otkrićem prve rupe na ruskoj kapsuli Sojuz MS-09 koja je tada bila prikačena na ISS. Taj problem Rusi su riješili i detaljno istražili, iako rezultati njihove istrage nikada nisu postali javni. Potom je lani otkriveno da postaja ponovno pušta zrak, a uzroci ovog curenja identificirani su kao pukotine u oplati unutar, ponovno ruskog, servisnog modula Zvezda.

Kozmonauti su u nekoliko navrata radili na otkrivanju i popravljanju problematičnih djelova svojeg modula, a posljednja u nizu akcija koja bi trebala zaključiti ovu priču odrađena je u proteklih nekoliko dana.

Prva rupa na ISS-u, unutar kapsule Sojuz MS-09, prije i nakon krpanja
Prva rupa na ISS-u, unutar kapsule Sojuz MS-09, prije i nakon krpanja

Bušenjem rupe do popravka

Iz Roscosmosa i NASA-e je potvrđeno kako su kozmonauti otkrili novu pukotinu u modulu Zvezda. Ovoga puta bila je riječ o 22 milimetra dugoj pukotini, širokoj tek oko 100 mikrona. Kroz nju je Međunarodna svemirska postaja polako gubila zrak i bilježila gotovo neznatan pad pritiska zabilježen kroz posljednjih gotovo godinu dana.

Zaustavljanje širenja pukotine preciznim bušenjem rupa
Zaustavljanje širenja pukotine preciznim bušenjem rupa

Kako bi zaustavili širenje pukotine, članovi posade Sergej Rižikov i Sergej Kud-Sverčkov na njezinim su krajevima ručnom bušilicom izbušili rupe promjera 3 milimetra. Ovaj postupak poznat je inženjerima i prilično je standardan – rupe na krajevima pukotine imaju cilj rasporediti sile u materijalu i eliminirati koncentraciju stresa koja se nakuplja u vrhovima linearne pukotine. Nakon što su izbušili rupe, kozmonauti su odmah zakrpali cijelu pukotinu i svoje rupe uz pomoć brtvila u vidu paste.

Jedna je pasta poslužila za krpanje samih rupa, a druga je nanesena preko nje u nekoliko slojeva, zajedno s posebnom zakrpom, kako bi učvrstila cijelu strukturu. Metalnu prašinu dobivenu bušenjem Rusi će poslati na Zemlju na dodatnu analizu, zajedno s dodatnim podacima mjernih instrumenata i fotografijama pukotine, kako bi se otkrili uzroci i spriječila daljnja pojava sličnih problema.