Ruski modul ponovno izbacio ISS iz planirane orijentacije

Ne, ovo nije vijest od srpnja. Tijekom priprema za odlazak ruske kapsule Sojuz s Međunarodne svemirske postaje ponovno je došlo do problema, pa je posada opet morala intervenirati

Sandro Vrbanus subota, 16. listopada 2021. u 13:24

Ruski modul Nauka ovoga je srpnja, odmah po priključenju na Međunarodnu svemirsku postaju, izazvao dramu tako što je izbacio cijelu postaju iz orijentacije. Tada su potisnici na ovom modulu bili uključeni nenamjerno i, vjerojatno, zbog tehničkih problema, pa su Rusi morali intervenirati i uključivati potisnike s druge strane postaje kako bi je vratili natrag u početni položaj. Sada je ponovno došlo do sličnog incidenta, ali po prvim se informacijama čini kako je on bio nešto manje dramatičan.

Na ISS je prije desetak dana priključena ruska kapsula Sojuz, koja je tamo dopremila filmsku ekipu. Kako se bližio kraj boravka filmaša u orbiti, ruski članovi posade započeli su s pripremama za otpajanje i deorbitiranje kapsule koja će ih vratiti kući.

Testiranje pošlo krivo

Ovoga petka u jutarnjim satima kozmonaut Oleg Novicki obavljao je testiranje raketnih potisnika na toj kapsuli, a oni su potom nekontrolirano radili "preagresivno", kako izvještava New York Times. To je ponovno izbacilo postaju iz planirane orijentacije, a posada je odmah stavljena u stanje pripravnosti.

Iz Roscosmosa su potvrdili incident, ali bez ikakvih detalja ili objašnjenja. Prema njihovoj objavi, orijentacija postaje bila je privremeno promijenjena tijekom testiranja motora Sojuza MS-18 (ovaj modul je tamo od travnja, a ove nedjelje poslužit će za povratak filmske ekipe na Zemlju). Zahvaljujući brzoj reakciji ruskog dijela posade, ISS je ubrzo vraćen u normalu, a posada nije bila u opasnosti.

NYT piše kako je ovoga puta Međunarodna svemirska postaja bila zakrenuta za 57°, a da je ruska kontrola misije Novickome javila da pripazi na to – iako je to "no big deal". Iz NASA-e se doznaje kako je oko ovog slučaja bilo poprilično šuma u komunikaciji i da još nije sasvim jasno što se i zašto dogodilo. Potisnici su, navodno, prestali raditi tek kada su dostigli limit potrošnje goriva. Rusi su najavili analizu kako bi rasvijetlili sve detalje.