Službenici Pentagona: sve je više prijava NLO-a

Nakon što su objavljena prva svjedočanstva i video zapisi susreta mornaričkih pilota s nepoznatim letećim objektima, s toga je skinuta stigma, pa se sve više pilota odlučuje prijaviti takve događaje

Sandro Vrbanus srijeda, 18. svibnja 2022. u 10:39

Ovoga tjedna u američkom je Kongresu održano prvo saslušanje dužnosnika vezano za neidentificirane leteće objekte u više od 50 godina. Ono je zakazano slijedom nalaza posebne radne skupine, koja je prošle godine objavila svoje nalaze, a u kojima je potvrdila da za određene "leteće fenomene" s kojima su se susretali mornarički piloti, službene institucije i dalje nemaju objašnjenja.

Na ovotjednom saslušanju, održanom pred odborom za obavještajna, protuteroristička i srodna pitanja, svoje su iskaze davali službenici iz Ministarstva obrane (Pentagona). Od njih nismo praktički doznali ništa novoga – potvrdili su da su od 144 analizirana slučaja uspjeli, kao ispuhani balon, identificirati leteći objekt samo u jednome. Svi ostali kategorizirani su u određene skupine, ali točni im se uzroci ne znaju. Na saslušanju je prikazan i jedan novi, kratki video zapis još jednog bliskog susreta s letećim fenomenom – i to je otprilike sve što se moglo doznati.

Nema dokaza o izvanzemaljcima

"Postoji malen broj slučajeva u kojima letne karakteristike ili skrivanje odraza ne možemo opisati s podacima koje imamo na raspolaganju. Ti slučajevi su nam od najvišeg interesa", kažu iz Pentagona. Potvrđeno je i da nema nikakvih dokaza da bi ove letjelice, koje se čudno ponašaju i naizgled prkose zakonima fizike, bile izvanzemaljskog porijekla, kao i da s njima nije bilo uspostavljanja kontakta.

"NLO" iz novoobjavljenog videa
"NLO" iz novoobjavljenog videa

Ono što brine vlasti u SAD-u, jest činjenica da bi mogla biti riječ o "neprijateljskim" letjelicama, stvorenima u Kini ili Rusiji, koje imaju revolucionarnu tehnologiju i letne sposobnosti, nepoznate zapadnoj tehnološkoj i vojnoj zajednici. Kao pozitivna je istaknuta i činjenica da je objavom izvješća te istupanjem pilota u javnosti, s prijava NLO-a skinuta stigma – pa sada sve više pilota odlučuje podijeliti svoja zapažanja s nadređenima, putem posebno uspostavljene procedure.

Istraga se nastavlja

Pitanje nepoznatih letećih objekata pitanje je i nacionalne sigurnosti, zaključeno je, a sve grane Oružanih snaga SAD-a pristupit će analizama tih fenomena kako bi ih se bolje razumjelo. Također je zaključeno kako su svi ovakvi fenomeni zabilježeni iznad oceana, na istočnoj i zapadnoj obali SAD-a. To navodi na zaključak da je lako moguće kako se radi o stranim izviđačkim letjelicama. Njihov let iznad američkog bi kopna, kažu, bilo daleko lakše otkriti, pa tamo očito ne lete.

Prikupljenih podataka je malo i ograničenog su opsega u pojedinim slučajevima. Pentagon poručuje i da neće sa svime što zna izlaziti u javnost, primarno kako ne bi otkrio "neprijateljima" što su sve u stanju snimiti.