Britanska pošta počela redovnu poštu dostavljati dronovima

Britanski Royal Mail i kompanija Skyports Drone Services zajedničkim su snagama s početkom kolovoza pokrenuli prvi komercijalni projekt dostave poštanskih pošiljaka na otočju Orkney na sjeveru zemlje

Sandro Vrbanus petak, 4. kolovoza 2023. u 19:55

Tri britanska otoka na sjeveru zemlje, u otočju Orkney, od početka kolovoza povezana su stalnom poštanskom linijom koja pošiljke prevozi – dronovima. Zasluge za to idu britanskoj Kraljevskoj pošti (Royal Mail) te kompaniji Skyports Drone Services. Prvi je to komercijalni projekt ove vrste u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji ima ambiciju postati i trajno rješenje za svakodnevnu dostavu pošte i na drugim udaljenim mjestima. Inicijalno će projekt biti provođen tri mjeseca, s ciljem evaluacije tehnologije, a nakon toga trajanje bi mu trebalo biti produženo.

Pouzdanije od trajekta

Otočje Orkney odabrano je za prvu lokaciju zbog svoje jedinstvene konfiguracije terena, koja omogućava da se dronovima upravlja u vidnom polju operatera. Za takvo upravljanje lakše je dobiti regulatorne dozvole nego za slanje dronova i izvan vidnog polja. Pošiljke će redovnim putem stizati u mjesto Stromness, odakle će ih se dronovima prebacivati do otprilike 3 i 5 kilometara udaljenih otoka Graemsay i Hoy.

Tamo će ih preuzimati lokalni poštanski službenici i distribuirati dalje stanovnicima. U Royal Mailu vjeruju da će ovaj način dostave pisama i paketa biti pouzdaniji i u uvjetima lošeg vremena, odnosno da će dronovi moći letjeti čak i kada su zbog meteoroloških uvjeta prekinute trajektne linije prema manjim otocima.

Za ove će se potrebe koristiti manji električni multirotorski dronovi Speedbird Aero DLV-2, nosivosti najviše 6 kilograma i dosega 16 kilometara s jednim punjenjem baterija.