Dron dostavio defibrilator u tri minute i spasio čovjeka sa srčanim zastojem

Sudeći prema Everdroneu, u Europi oko 275.000 ljudi doživi srčani zastoj svake godine. Njih se otprilike 70 posto dogodi u kući bez defibrilatora na licu mjesta, što umanjuje stopu preživljavanja

Matej Markovinović petak, 7. siječnja 2022. u 06:00

Everdrone, tvrtka koja se bavi razvitkom tehnologije za autonomne bespilotne letjelice za upotrebu u zdravstvenoj skrbi i hitnoj pomoći, pokazala je kakvu ulogu njihov dron može imati u spašavanju života. Naime, 71-godišnji je Šveđanin u prosincu imao srčani zastoj dok je čistio snijeg u svome dvorištu te se srušio na tlo.

U blizini se našao doktor Mustafa Ali koji je, dok je putovao na posao, vidio srušenog muškarca te je odmah požurio u pomoć. Stradali čovjek nije imao puls pa je doktor odmah počeo s reanimacijom te je zamolio prolaznike da nazovu hitnu medicinsku službu, koja je na mjesto događaja odmah poslala dron.

„Nekoliko minuta kasnije, vidio sam kako mi nešto leti iznad glave. Bio je to dron s defibrilatorom“, rekao je Ali te je istaknuo da je zbog brzog dolaska tvrtkinog drona (trebalo mu je oko tri minute da stigne) uspio spasiti još jedan život.

Foto: Everdrone
Foto: Everdrone

„Ne mogu riječima opisati koliko sam zahvalan ovoj novoj tehnologiji i brzoj isporuci defibrilatora. Da nije bilo drona, vjerojatno ne bih bio ovdje“, rekao je 71-godišnjak koji se do sad u potpunosti oporavio i vratio svojoj kući. Dodao je i da smatra da se ova tehnologija treba svugdje implementirati jer se iznenadni srčani zastoji uistinu mogu dogoditi svakome, ne samo starijim ljudima.

„Ovo je izvrstan primjer kako Everdroneova vrhunska tehnologija drona, potpuno integrirana s hitnim službama, može minimizirati vrijeme za pristup AED (automatic external defibrillator) opremi koja spašava živote“, rekao je u priopćenju izvršni direktor Everdronea, Mats Sällström.

 

Besplatna dostava

Intel

HP 250 G8

Core i5 1135G7,8GB, 512GB SSD, Iris Xe Graphics, 15.6" FHD IPS, Windows 10

5399 kn 5899 kn Kupi


Bežične over-ear BT slušalice

JBL LIVE 500BT

JBL Signature zvuk, handsfree pozivi, 50mm driveri, podrška za Google voice i Amazon Alexa glasovnu asistenciju, Ambient Aware i TalkThru tehnologija, odvojivi kabel s upravljačem i mikrofonom, trajanje baterije 30h, 18–20.000 Hz, 32 ohma.

849 kn 1.149 kn Kupi

BT prijenosni zvučnik s IPX7

MARSHALL EMBERTON BT

True Stereophonic, jedinstveni oblik višesmjernog zvuka Marshalla. 20+ sati prijenosnog vremena reprodukcije. Kombinacija suvremene tehnologije s kultnim Marshallovim dizajnom kako bi pružio snažan zvuk, a zadržao klasičan izgled, 60 Hz - 20 kHz, 20 W.

999 kn 1.299 kn Kupi