Donald Trump se smije vratiti na Facebook i Instagram

Meta je, nakon dvije godine, ukinula dugotrajnu suspenziju računa bivšeg američkog predsjednika, a račune će mu vratiti uz postavljanje dodatnih mehanizama koji će kažnjavati ponavljanje prekršaja

Sandro Vrbanus četvrtak, 26. siječnja 2023. u 11:46

Bivši američki predsjednik Donald Trump će se, nakon dvije godine, moći vratiti na Facebook i Instagram. Odlučili su tako u Meti nakon savjeta Nadzornog odbora, istog onog koji je nedavno svoje mišljenje dao i u slučaju zabrane prikazivanja dojki. Dugotrajna suspenzija Trumpovih korisničkih računa bit će uskoro ukinuta, poručeno je u dugačkom priopćenju iz Mete.

Oni sada pojašnjavaju sve okolnosti koje su dovele do odluke o suspenziji – od gašenja računa zbog Trumpovih pohvala ljudima koji su nasilno 6. siječnja 2021. upali u Capitol, preko inicijalno trajne suspenzije bez jasnog poštivanja kriterija i pravila korištenja tih platformi, pa sve do preporuke spomenutog Odbora o potrebi određivanja vremenske odrednice, kada je riječ o takvim kaznama za korisnike. Stječe se dojam da su u Meti, kao i u Twitteru, spremni vratiti Trumpa na svoje platforme, odnosno da ovom odlukom žele poništiti ishitrenu odluku, koju prije dvije godine nisu dobro promislili niti obrazložili.

Sloboda uz dodatne mjere

U osnovi, razlog za ukidanje suspenzije sada je politika prema kojoj "javnost mora čuti što političari govore, bilo dobro ili loše, kako bi mogla donijeti informiranu odluku na biračkom mjestu". No, Trumpu više neće biti dozvoljeno opetovano kršiti pravila, pa ako se pokaže da njegove poruke mogu nanijeti štetu, račun će mu ponovno biti blokiran, navodno prema nešto jasnijim kriterijima.

Ububuće će odluke o suspenziji javnih ličnosti biti vođene novim smjernicama
Ububuće će odluke o suspenziji javnih ličnosti biti vođene novim smjernicama

Oko Trumpovog računa sigurno će još biti govora, pogotovo ako on bude ponovno kandidat za predsjednika SAD-a sljedeće godine. Meta upozorava da će vršiti detaljni nadzor nad objavama, a svako kršenje pravila rezultirat će suspenzijom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine. U te su svrhe donijeli i protokol za restrikcije računa javnih osoba, za vrijeme javnih nereda, kojim će se moderatori voditi. Problematične objave tako će moći biti samo učinjene nevidljivima, ili će im biti ograničen doseg te onemogućeno dijeljenje.

U Meti već sada kažu kako su sigurni da će ovu odluku mnogi kritizirati, ali i da su je morali donijeti. Učinili su, kažu, sve što je u njihovoj moći da ona bude u skladu s vrijednostima kompanije i procesima koje je preporučio Nadzorni odbor. Na odluku je ubrzo reagirao i sam Trump, napisavši na svojoj mreži Truth Social da se "deplatformiranje" ne smije više dogoditi niti jednom predsjedniku ili nekome tko to ne zaslužuje. On se, podsjetimo, nakon ukidanja suspenzije još nije vratio na nekada omiljeni mu Twitter, pa nije poznato niti hoće li se vratiti na Facebook i Instagram.