Hrvatski autori glazbe zarađuju i od Facebooka, Instagrama i TikToka

HDS ZAMP potpisao je ugovore o licenciranju s Netflixom, Facebookom i TikTokom, što znači da će članovi ove udruge dobivati naknade kada se njihova djela tamo koriste

Sandro Vrbanus utorak, 22. rujna 2020. u 12:03

Služba zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, HDS ZAMP, objavio je kako su potpisali ugovor kojim se licencira glazbeni repertoar domaćih autora i njihovih članova na društvenoj mreži TikTok. Ovo je već ovakav treći veliki ugovor o licenciranju potpisan ove godine, jer su ranije potpisani i ugovori s Facebookom (što uključuje i Instagram) te s Netflixom.

Ugovor s ovim servisima i društvenim mrežama za autore glazbe, odnosno nositelje autorskih prava, znači da će, primjerice, svaki puta kada se u TikTok videima koristi neko njihovo djelo, ZAMP te podatke obraditi i autorima isplatiti njihove honorare temeljem dostavljenih izvještaja platforme.

Ugovor s Facebookom pokriva glazbenu licencu za repertoar domaćih autora u ukupno 43 europske zemlje. S obzirom na Facebookov vlasnički udio, licenca se također odnosi i na korištenje glazbe na Instagramu, poručuju iz HDS ZAMP-a.

Iako potpisan sredinom ove godine, ugovor s Netflixom retroaktivno se odnosi na period od siječnja 2016. do danas, odnosno od dolaska Netflixa na tržište Hrvatske i pokriva isključivo teritorij naše države.

HDS ZAMP dodatno najavljuje i kako će u narednom obračunu, tijekom listopada, domaći autori na svoje račune prvi puta primiti autorske honorare sa servisa Spotify, Deezer, YouTube i Google Music. To će ublažiti rupu u autorskim honorarima nastalu zbog pandemije COVID-19 i nemogućnosti normalnog poslovanja poput održavanja koncerata, smatraju u ovom udruženju.